vineri, 14 august 2020

 

CAPORALUL CONSTANTIN MUȘAT – EROU NAȚIONAL,

 DAR ȘI AL SATULUI FLOROAICA

 

Intrat în nemurire în urma eroismului dovedit în zilele de foc din vara anului 1917, eroul grănicer – caporalul Constantin Mușat (sergent post-mortem) a fost proslăvit prin numeroase scrieri în versuri sau proză, în pagini dintre cele mai emoționante, iar chipul celui ce simbolizează eroismul ostașilor români căzuți pentru realizarea idealului național, a fost eternizat, în bronz sau granit, în busturi și monumente ridicate în Bușteni (Monumentul ‘’ Ultima grenadă’’ aflat în fața gării, a fost ridicat în anul 1928 prin grija patronului Fabricii de Hârtie Otto Schiel. Este opera sculptorului Dumitru Bârlad și îl reprezintă pe caporal aruncând grenada în tabăra dușmană cu mâna dreaptă ce îi mai rămăsese teafără. La dezvelire în anul 1928, a participat și regina Maria), Brăila (Statuia este amplasată pe Calea Călărașilor, în fața fostei cazărmi a Regimentului 38 Infanterie „Neagoe Basarab” din municipiul Brăila. A fost gata în anul 1927, dar a fost dezvelită abia în anul 1931), Bârlad (este amplasată în curtea UM 1458 în fața clădirii administrative a unității, pe vremuri sediu al Regimentului 12 Infanterie „Cantemir”. Monumentul a fost ridicat în anul 1927, este turnat în bronz și are o înălțime de 2,10 metri, fiind așezat pe un soclu din beton armat înalt de trei metri. Pe o placă de marmură este înscris textul “Caporalul Constantin Mușat, 1890-1917, căzut eroic la datorie, apărând cu prețul vieții sale pământul scump al patriei. În ziua de 14 august 1917, pe frontul de pe Valea Oituzului, prin răpăitul asurzitor al armelor se auzea, mereu, ca o îmbărbătare, glasul caporalului grenadier Mușat: Grenade, băieți, dați grenade!” Inaugurarea monumentului s-a făcut pe 9 mai 1929.) și în satul Floroaica, com. Vâlcelele, jud. Călărași, acolo unde greșit, mulți plasează locul nașterii sale.

Eroismul și faptele de arme ale bravului erou sunt cunoscute: a luptat in Defileul Predeal din jurul Brasovului si in zona Câineni (județul Valcea), locul unde a murit si generalul David Praporgescu. A fost transferat apoi la o unitate de pe frontul din Moldova. In decembrie 1916, caporalul Mușat a fost grav rănit in luptele din zona Muntilor Vrancei, la Râpa Roșie, fiindu-i amputat bratul stâng la Spitalul Militar din Iasi. Desi devenise invalid de razboi, caporalul Mușat a refuzat să fie clasat și a cerut sa fie trimis din nou pe front și să arunce grenade cu brațul drept. In confruntarile armate de la Oituz (8-22 august 1917), caporalul Musat și-a pierdut viața eroic, la data de 14 august 1917, în timp ce arunca o grenada cu singura mână care-i mai rămăsese.

Pornind de la inadvertențele care s-au strecurat în biografia eroului, în diferitele lucrări, studii și articole ce i-au fost dedicate, studiind documentele de arhivă și presa vremii, vom încerca să lămurim unele puncte neclare ale biografei sale.

Primul lucru care se impune a fi clarificat este acela al locului nașterii eroului, acesta variind de la un studiu la altul. Astfel nu sunt puțini cei care consideră că eroul s-a născut în comuna Crucea (astăzi Vâlcelele), județul Călărași, mai precis în satul Floroaica. Această eroare apare și în „starea civilă a eroului caporal Constantin Mușat” întocmită de organele de mobilizare ale armatei:Starea civilă a eroului caporal:Mușat Constantin. Caporal Mușat Constantin. Matricola nr. 348/912. Născut în comuna Crucea, județul Ialomița, fiul lui Ion și al Chira. Necăsătorit, de meserie croitor.Mort în ziua de 31 iulie 1917 și înmormântat pe câmpul de luptă.[1]

Confuzia privind locul nașterii eroului, dar și alte date incorecte o găsim și într-un articol pe care i-l dedică maiorul D. Teohari din Frumușica[2]. După ce amintește de începuturile războiului și pregătirile soldaților români, printre care se afla și Constantin Mușat, maiorul Teohari scrie: Născut în câmpia mănoasă și plină de soare a Bărăganului, în comuna Crucea, jud. Ialomița, Mușat avea ochiul ager de vultur și învățase să rabde de sete și de foame. De la dascălul lui din sat, el auzise că Românii se trag dintr-un popor războinic – Romanii -, că aceștia au cucerit lumea și că noi, urmașii lor, avem datoria să luptăm ca să ne recăpătăm ținuturile, stăpânite odată de ei.

Așa crescuse soldatul Mușat și cu această convingere, venise el în armată să-și facă datoria.

La decretarea mobilizării, prima patrulă care a trecut frontiera a fost de Grăniceri; iar primul soldat, care a pus piciorul pe pământul sfânt al Transilvaniei, a fost soldatul Mușat.

În timpul luptelor de la Predeal, Sibiu și Petroșani, Mușat a dat dovadă de mult curaj și de nenumărate ori, și-a pus viața în primejdie ca să-și scape camarazii înconjurați.

De la începutul războiului din 1916 și până în decembrie 1917, soldatul Mușat a fost de mai multe ori rănit ușor, dar niciodată n-a voit să stea în spital, purtându-și necontenit rănile cu el.

În timpul luptelor din Munții Vrancei, când nemții pătrunseseră în tranșeele noastre și erau gata să împresoare tranșeea ocupată de grăniceri, Mușat apăru cu grupa, se năpusti asupra dușmanilor și însufleți în așa chip pe soldații surprinși că, în câteva minute, inamicul învingător părăsi îngrozit tranșeea noastră, lăsând în ea morți și răniți, mai mult de jumătate din efectivul cu care ne atacase.

Dar pe când vitejii noștri urmăreau dușmanul, buimăcit de lovituri și de curajul românilor, o mitralieră inamică – așezată pe flanc și care trăgea pe deasupra trupelor lor, ce se retrăgeau în debandadă – a lovit în plin pe soldatul Mușat, care se găsea în fruntea plutonului său -, retezându-i brațul stâng.

Un astfel de brav, nu se lasă rănit pe câmpul de luptă și cât ai clipi din ochi, a și fost ridicat de camarazii săi, care-l iubeau nespus de mult.

Pentru frumoasa sa faptă vitejească, pentru curajul cu care a luptat și și-a însuflețit camarazii la luptă, Regimentul l-a avansat la gradul de caporal, iar Corpul de Armată l-a citat cu ordin de zi și l-a propus la decorare.

De pe front, a fost evacuat la spital. Aici, însă, nu avea liniște; dar nu rana și pierderea brațului îl chinuiau pe bietul Mușat, ci dorul de camarazii lăsați pe front, dorul de mirosul prafului de pușcă și de bubuitul tunurilor, dorul de a arunca peste graniță pe inamicul care ne ocupase pământul.

Timpul se scurgea nespus de greu pentru caporalul Mușat și iată că într-o bună zi el fu vestit că va fi lăsat la vatră, fiind reformat.

Nu a fost moment mai dureros și zi mai tristă în viața lui Mușat, decât aceasta, când i s-a spus că este reformat.

Nu știu ce-ar fi făcut un alt soldat, dar caporalul Mușat, hohotind în plâns, rugă pe medicul spitalului să nu-l nenorociască reformându-l căci el, atâta vreme cât are încă mâna dreaptă, cu care poate să arunce grenade, el, caporalul Mușat din Grăniceri, nu se va duce decât pe front, nu în satul lui, ca să fie de râsul oamenilor, și dacă domnul medic nu-l trimite la Regiment, va pleca el singur...

Înduplecat de eroismul acestui brav soldat, medicul spitalului care era francez, l-a luat de mână, l-a sărutat și bătându-l pe umăr, i-a spus:

- Cu astfel de eroi, România să fie sigură de isbândă. Iar Franța se poate bizui și poate fi mândră de aliata sa, care numără astfel de eroi!...

Pe la începutul lunii aprilie 1917, soldații Regimentului 2 Grăniceri erau plini de bucurie, căci în mijlocul lor reapăruse caporalul Mușat, care se purtase așa de vitejește și care făcuse atâta cinste Regimentului său, prin refuzul de a fi reformat.

De dimineață până-n seară, Mușat nu făcea altceva decât exerciții de aruncarea grenadei. În jurul taberei nu mai rămăsese  nici o piatră neadunată și cea mai mare bucurie o avea Mușat atunci când un camarad îi aducea o piatră sau o cărămidă de formatul și greutatea unei grenade.

Cu o mână, el ajunsese să arunce la 50 metri grenadele pe care le scotea dintr-un sac, făcut special, cu o iuțeală uimitoare.

Pregătirea lui Mușat era fără pereche și cu înfrigurare, el aștepta ziua cea mare, când să-și pună din nou la încercare curajul.

Bătălia se anunța...Proiectile, de toate calibrele, începuseră să curgă distrugând tranșeele noastre și curând, valurile asăltătoare ale nemților se năpustiră asupra falnicilor noștri apărători.

După opt zile de lupte crâncene, puhoaiele dușmane se prăbușiseră în fața tranșeelor noastre și în fața barajului de grenade – aruncate cu atâta îndemânare – de către caporalul Mușat, care veșnic neobosit, înfrunta fără temere moartea.

În după amiaza ultimei zile din iulie 1917, nemții care aflaseră de trădarea aliaților noștrii – rușii – fugiți de pe front, porniră o serie de atacuri puternice. Unul câte unul rândurile dușmane se destrămau însă în fața bravilor soldați grăniceri.

Prin țiuitul gloanțelor, prin zgomotul obuzelor și vaietul răniților, se auzea vocea sonoră a caporalului Mușat:

-         Grenade băieți! Grenade băieți!...

Noaptea căzuse. Bătălia era în toi. Nemții pătrunseseră în tranșeele noastre și o luptă disperată se încinse corp la corp, între dușmani și Grănicerii noștri.

În zorii zilei, nemții fură siliți să se retragă.

Tranșeele ocupate de grăniceri, rămaseră pline de morți și răniți, din ambele părți...

În dimineața următoare, printre mormintele proaspete, acoperite cu pământul însângerat, camarazii Regimentului 2 Grăniceri îngenunchiau în fața unuia, la căpătâiul căruia era înfiptă o cruce albă, pe care sta scris:

EROUL CAPORAL MUȘAT

31 IULIE 1917

Caporalul Mușat căzuse străpuns de un glonț dum – dum și fusese găsit cu jumătate de corp deasupra tranșeei, cu mâna întinsă spre dușman, așa cum își aruncase ultima grenadă...

În satul său, mamele copiilor căzuți pe front, văduvele de război, precum și toți copiii de școală ar trebui să îngenuncheze și astăzi – în fața monumentului – ce nu știu dacă s-a ridicat în cinstea acestui erou.

 

Monumentul din fața gării Bușteni

 

Pe Valea Prahovei, la picioarele munților Bucegi, în mijlocul orășelului Bușteni, se ridică falnic un monument al Eroilor; iar deasupra piedestalului, turnat în bronz, stă neclintit nemuritorul caporal Mușat, privind spre vârful munților Bucegi, gata de a arunca grenada, ca și cum ar vrea să spună urmașilor noștri că: „Pe aicea nu se trece”...

Eroismul caporalului Mușat trăiește în sufletul fiecăruia dintre noi și am convingerea că fiii Ialomiței, sunt gata să-și jertfească oricând viața pentru apărarea hotarelor și a neamului românesc, așa cum și-a jertfit-o bravul caporal Mușat, fiul necunoscutului nostru județ.

Dar materialul care a ridicat cele mai multe semne de întrebare cu privire la originea caporalului Mușat, aparține lui Ion F. Buricescu, fost profesor al Liceului Știrbei Vodă din Călărași și prefect al județului Ialomița, originar din Cocargeaua (azi Borcea, județul Călărași) care scria sub titlul “Grenadirul Constantin Mușat”:[3]

Toți, câți am urmărit desfășurarea războiului nostru pentru întregire, ne amintim de eroismul rar și modest al grenadirului Constantin Mușat, care, deși își pierduse un brat și urma să fie reformat, a cerut totuși să fie din nou trimis în luptă, unde a murit eroic. Se vorbește de vitejia acestui grenadier în împrejurări solemne, adesea fără să i se știe măcar numele, după cum nu i se cunosc precis faptele. A intrat însă în legendă acest soldat, care, fără un braț, a mers din nou în luptă și desigur toată lumea cunoaște și statuia cre-l reprezintă aruncând cu brațul valid grenade. Aceasta însă e prea puțin. Pe mine personal fapta lui Mușat m-a impresionat tot atât cât și eroismul Ecaterinei Teodoroiu, alături de care îmi venea adeseori, în minte. Întâmplător am aflat acum câțiva ani că el a fost ialomițean. Mi se preciza chiar că era din comuna Crucea. Nu am avut însă putința să controlez cât adevăr cuprinde această afirmație. (Dacă o asemenea personalitate a aflat întâmplător că Mușat ar fi ialomițean la origine, nu trebuie să ne mai îndoim de neclaritățile pe care le depistăm în documente cu privire la biografia sa –n.ns. N.Ț.)

Iată că acum am la îndemână elemente de precizare, pe care mă simt dator să le comunic conjudețenilor mei. Este pentru noi toți un motiv de mare mândrie: dacă județul nostru n-ar fi contribuit decât prin eroica și glorioasa purtare a lui Mușat la înfăptuirea idealului național și încă ar fi mult, mult de tot. (subl. ns. N.Ț.) Amănuntele ce urmează le am de la fratele meu colonelul Dragu F. Buricescu, care a comandat în timpul războiului, un batalion din gloriosul regiment 2 grăniceri și la un moment dat chiar regimentul întreg. El l-a avut pe grenadirul Mușat sub comanda sa în timpul campaniei.

La începutul răsboiului, soldatul Constantin Mușat – fratele meu și-amintește că ar fi din Manasia  nu din Crucea – a făcut parte din compania 7-a a regimentului 2 grăniceri. (Pornind de la această eroare, în anul 1940, în comuna Manasia locuitorii au ridicat un Monument al Eroilor pe care este așezat, se pare, chiar bustul grenadierului Constantin  Mușat, bust care există și astăzi –n.ns. N.Ț.) S-a distins în incursiunile făcute de compania sa în munții Brețcani (Transilvania), la Tomleu-Hordo (cota 1380), în ziua de 10 octombrie 1916, când fiind șef de patrulă a adus doi prizonieri austriaci.

 

Monumentul din comuna Manasia, realizat în anul 1940,

 așa cum arată astăzi 

Aceiași purtare vitejească a avut în zilele de 10 – 12 decembrie 1916, când după retragetrea în Moldova au avut loc luptele de la Făget, în munții Vrancei, apoi în luptele susținute de regimentul 2 grăniceri, la Tuia neagră sau Tuia golașă, la vest de Soveja, în zilele de 15-16 decembrie precum și la Răchitașul mare, la sud-vest de Câmpuri în zilele de 18-19 decembrie 1916. În noaptea de 25 decembrie

1916 (ziua de Crăciun) batalionul II al regimentului 2 grăniceri, aflat în rezervă sub comanda maiorului Buricescu Dragu a avut de dat o luptă grea cu nemții.Tranșeele de la Momâia fuseseră ocupate de nemți, în urma părăsirii lor de un batalion comandat de căpitanul Mărculescu. Batalionul II a fost silit să dea trei atacuri la baionetă spre a scoate pe nemți din tranșee. Soldatul Mușat luptă și acum fără șovăire și capturează o mitralieră de poziție. Este însă grav rănit la brațul stâng și fiind evacuat i se amputează din umăr brațul stâng.

Un altul s-ar fi mulțumit că a scăpat cu viață și invalid cum rămăsese, ar fi primit cu resemnare hotărârea comisiei medicale, care-l reforma. Nu așa a făcut Mușat. El nu voia să fie nefolositor în timpuri așa de grele pentru neamul nostru.

Cere deci cu stăruință să fie lăsat în rândurile oștirei și să fie din nou pe front ca să lupte alături de camarazii săi. El are un brat sănătos. Se va servi de el. Va învăța să arunce grenade. Cererea lui e admisă și repausatul întru Domnul – rege Ferdinand I -, minunat de purtarea lui Mușat, dă următorul

ÎNALT ORDIN DE ZI

32 din 17/II/1917

În spitalul Veniamin No 273 din Iași, comisiunea militară de reformă a fost de părere că soldatul Mușat Constantin din regimentul 2 grăniceri să fie reformat din cauză că i se amputase brațul stâng, ca o consecință a unei plăgi provenite prin împușcare pe câmpul de luptă.

Cu multă bărbăție și însuflețit de cele mai frumoase sentimente de dragoste de țară, numitul soldat a stăruit să nu fie reformat și să fie trimis pe front ca aruncător de bombe, având mâna dreaptă în bună stare.

Cinste lui pentru pilda frumoasă către camarazii lui de arme.

Dat la Marele Cartier general azi 12.II.1917.

                                                                        FERDINAND

În arhiva regimentului 2 grăniceri, se păstrează desigur scrisoarea[4] pe care în acele timpuri de restriște a primit-o de la ministrul de externe V.G. Morțun, Mușat, devenit între timp căprar, pentru frumoasa pildă ce dădea. Se petrecea aceasta tocmai în momentele când autoritățile și refugiații strânși în Iași erau în prada celei mai grozave descurajări, învinuindu-se reciproc pentru dezastru.

Umilul căprar Mușat arăta tuturor acestora, cu modestie, fără bătăi în piept, cum trebuie să se poarte un roman adevărat în timpuri grele. O scrisoare asemănătoare a primit Mușat și de la generalul Zizi Cantacuzino.

Regimentul 2 grăniceri, retras apoi de pe front se găsia în iarna anului 1917 la Stănilești, lângă Prut. Mușat devine grenadier, face exerciții de aruncare și în curând se distinge și prin precizie și prin distanța, la care arunca grenadele.

La un concurs organizat de regiment spre a se alege aruncătorii de grenade cei mai buni, el a obținut premiul I, fiind viu felicitate de comandantul regimentului și de căpitanul francez Robin, care nu va fi văzut în armata franceză – în care totuși s-au săvârșit atâtea minunate acte de eroism – un exemplar la fel.

Luptele din vara anului 1917 încep. Regimentul 2 grăniceri, care până acum era rezerva Marelui Cartier, e trimis pe front și în noaptea de 30-31 iulie ajunge la Nicorești (vest de Onești). Inamicul scoborâse și ocupase Poiana lui Boboc, amenințând Oneștiul și Adjudul. Trebuia cu orice chip să fie oprit și respins. Chiar în noaptea ajungerii spre front, regimentul este adunat la ora 2,30 după miezul nopții spre a se organiza atacul ce trebuia să se deslănțuie la ora 4 dimineața.

Iată însă că în acele momente nemții încep să bombardeze poziția. Patru proiectile de 150 mm cad asupra sectorului batalionului II. Două își ating ținta , desființând o secție de mitralieră și grupa de grenadiri a căprarului Mușat.

Astfel s-a săvârșit viața pilduitoare de adevărat eroism a căprarului Constantin Mușat. Înmormântarea lui și a tuturor celor căzuți împreună cu el s-a făcut cu toată cinstea cuvenită în seara zilei de 31 iulie 1917, după ce inamicul fusese respins, în cimitirul satului Nicorești, pe șoseaua Grozăvești – Bahna - Pângărești – Tg. Ocna.

O reflexie acum la încheierea acestor rânduri. De ce oare Capitala județului Ialomița  (este vorba despre orașul Călărași –n.ns. N.Ț.) nu ar fi pus la locul de cinste, în locul unui soldat anonim (se referă la monumentul ridicat în cinstea eroilor din primul război mondial, în fața bisericii catedrale Sf. Nicolae din Călărași, monument sfințit în ziua de 14 februarie 1926 - n.ns. N.Ț.), chipul glorios și simbolic al grenadirului Constantin Mușat?

O parte a celor consemnate de prof. Ion F. Buricescu, mai ales cele referitoare la locul nașterii sale, erau departe de adevăr, ceea ce l-a deranjat pe fostul învățător al lui Constantin Mușat, aflat și el în capitala țării, prof. Petre R. Petrescu, care în următorul număr al ziarului a scris un articol[5] prin care a încercat să lămurească lucrurile cu privire la originea eroului. După ce amintește o parte din cele consemnate de prof. Buricescu în articolul său, prof. Petre R. Petrescu scrie: “Memoria lui, a eroului, cere reabilitarea faptului istoric care îl privește. Cere să se înlăture acele afirmații nebuloase, cari, după spusele d-lui Buricescu, mai dăinuiesc în jurul figurii eroului, putând astfel să împiedice chiar pe cel mai conștiincios istoric atunci când ar fi vorba ca acesta să-l fixeze în adevăratul mediu care l-a produs și l-a dat națiunii ca pe cea mai scumpă ofrandă. Și ca să ilustrez cele spuse voi aminti un caz destul de elocvent, petrecut sub ochii mei, la câțiva ani după război, caz care, desigur, a făcut un circuit în opinia publică și care întâlnindu-se cu altele, de aceiași factură de nebulozitate, a putut creia acele nedumeriri în jurul figurii eroului, asemănătoare cu cele menționate de d. profesor Buricescu.

La un liceu de frunte din Capitala Țării, se ținea o serbare. Se adusese o statuetă frumoasă de bronz, reprezentând pe grenadirul Mușat. (O statuetă de bronz a grenadierului Constantin Mușat, a fost donată de un cetățean din București, în anii șaizeci ai secolului trecut, Muzeului Dunării de Jos din Călărași, dar, din nefericire, astăzi nu se mai știe nimic de ea – n.ns. N.Ț.) Asistau: profesori, public, sute de elevi. Directorul vorbește despre faptele mărețe ale eroului. Toată lumea ochi spre statuie și numai urechi spre adevărul istoric descris de vorbitor. Doar jertfele războiului erau încă proaspete. Am auzit atunci bine, cum s-a spus că Mușat era din jud. Vaslui. De nu s-ar fi spus acest lucru n-aș fi zis nimic. Eroul este al neamului și o afirmare falsă asupra obârșiei nu-i micșora deloc lumina faptelor lui vitejești. Dar sentimental trait de mine cu acest prilej, când s-a încercat să se facă și istorie, cu afirmații despre lucruri ce nu corespundeau adevărului, nu m-a lăsat indiferent. Îndată după serbare, am îndrăznit, fiind cu mine și d. prof. Gh. Popescu, tot ialomițean, astăzi pensionar, de i-am spus vorbitorului, că Mușat nu-i din Vaslui ci din jud. Ialomița, din satul Smârdan, azi Voevodul Mihai, sat depinzând de comuna mea natală și că mi-a fost elev în cursul primar, la școala din satul Bogata, aproape de Smârdan. Mi-am împlinit, pentru moment, o datorie, spunând aceasta, dar numai în cerc foarte restrâns, între 3 persoane. Ceilalți rămăseseră cu o falsă ideie despre obârșia eroului.

Am mai vorbit, mai târziu, despre acest caz, întâmplător, când mai ales câte o ocazie îmi dicta să subliniez vreo afirmație, că adevărul istoric nu-i redat totdeauna cu toată scrupulozitatea, dar, ca să aud că nici în Ialomița nu se știe până acum, de cei în drept, Ialomițeni, de unde este Mușat, nu mi-am putut închipui (Surprinderea profesorului era întemeiată, dar îndrăznesc să afirm că și astăzi, un sondaj făcut printre “somitățile” județului Călărași ne-ar aduce multe surprize – n.ns. N.Ț.).  Și n-aș fi intervenit nici de data aceasta, dacă n-aș fi văzut articolul d-lui Buricescu și, dacă, mai ales, n-aș fi fost sesizat de râvna d-sale de a se restabili adevărul.

În anul 1917, cam prin aprilie, vine pe la mine, în Huși, în teritoriul liber al Moldovei, unde eram refugiat din Durostor, cu familia, un tânăr soldat, în haine de grănicer. Era Mușat Constantin. Aflase, se vede, tot de pe la vreun Ialomițean, căci erau mulți în Huși, că sunt în orașul menționat. Mi-a povestit câte ceva din viața de până acum, deoarece nu ne văzuserăm de mult, de prin 1905, și, după ce mi-a arătat cum a ajuns fără un brat, că e hotărât să lupte mai departe – era în perioada de refacere a oastei noastre – mi-a dat o carte poștală ce purta chipul lui de ostaș, cu mustățile groscioare și ascuțite la vârfuri, scriind pe dosul ei: “Iubitului meu profesor Petre Petrescu, ca amintire”. Voi căuta să aduc ziarului, de va fi nevoie și de voi găsi-o, această carte poștală.                                             

 

De o statură mijlocie, pieptos, cu vorba hotărâtă și deschis la suflet, așa cum l-am cunoscut în 1902, când mi-a fost elev și când avea numai 12 ani. Eram atunci la începutul carierei de învățător, în satul Bogata, com. Rasa. La școala din Bogata veneau și câțiva copii din satul vecin, Smârdan, deoarece în acest sat nu se înființase încă școală. În acel an școlar, 1902-1903, Mușat a fost elev în ca V-a, ultima clasă a cursului primar. El a absolvit școala, prin examen înaintea unei comisiuni, în iunie 1903, cu media 8,65 și elogiat de toată comisiunea. Ca elev mai mare, el mi-a fost de un neprețuit ajutor în unele rosturi școlare, căci datorită sârguinței sale, spiritului de supunere, de ascultare, îi puteam încredința unele servicii mai grele. Era un vrednic conducător al celorlalți, impunându-li-se prin calități deosebite, prin evidente trăsături de caracter, cari, mai târziu aveau să se afirme și în cel mai greu moment de încercarea puterii omenești: în lupta pentru existența neamului și a patriei.

Iată cum feciorul de plugari neaoși din satul Smârdan, azi VoevodulMihai, din jud. Ialomița, devine grenadirul Mușat Constantin, înscris printre eroii cei mari, constituind o mândrie a neamului și, precum spune d. profesor Buricescu: și un motiv de mare mândrie pentru Ialomițeni, pentru că dacă județul nostru n-ar fi contribuit decât prin eroica și glorioasa purtare a lui Mușat la înfăptuirea idealului national și încă ar fi mult, mult de tot.”(subl.ns. N.Ț.)

Mergând pe urmele celor scrise de prof. Petre R. Petrescu, am încercat să aflăm adevăratul loc al nașterii grenadierului Constantin Mușat, unde a învățat acesta, precum și alte date mai puțin clare din biografia sa.

Așa se face că cercetând documentele, într-un tabel întocmit de Primăria comunei Crucea, în anul 1920, cuprinzând militarii dispăruți și morți în războiul 1916-1918, la nr. crt. 5 este înscris caporalul Mușat Constantin din Regimentul 2 Grăniceri, născut în anul 1890, în comuna Domnești, plasa Sabarul, județul Ilfov[6].

O altă afirmație ce nu corespunde realității este aceea că atunci “Când a venit vremea concentrărilor, Constantin Mușat și-a luat ziua bună de la nevastă și de la cei patru copii și a plecat la oaste”.[7]

În tabelul amintit, la rubrica “Dacă a fost sau nu căsătorit”, scrie “Nu”, iar la rubrica “Numărul urmașilor pe care-i întreține ca: părinți, soție, copii minori etc.” este scris: “Nu întreține pe nimeni, mai are trei frați mai mari”.[8] Aceiași informație o găsim și în tabloul pe care la 24 mai 1916, Comitetul Județean al Casei de Sprijin “Familia Luptătorilor” îl trimite comunei Crucea. Tot aici se menționează că are ca proprietate 3 pogoane de pământ de cultură, fiind concentrat la “Grăniceri” Ungheni. Mai avea “un loc de casă, islaz și una mașină de cusut”, avere în valoare de 50 lei, iar la rubrica “Dacă are părinți și dacă aceștia sunt în stare de a munci” scrie: “Mamă care poate munci și nu are pământ, vite, avere etc”.[9] Că eroul este, însă,  legat atât de satul Floroaica, cât și de satul Smârdan rezultă și din faptul că este înscris atât  în “Cartea de aur”, care are înscriși eroii din campania 1916-1918 din satului Floroaica[10], cât și în cea a satului Smârdan.[11]

Faptul că eroul caporal Constantin Mușat s-a născut la Domnești, județul Ilfov, este confirmat și de registrul matricol din anul școlar 1900-1901 al școlii din satul Bogata, comuna Rasa, județul Ialomița, astăzi comuna Grădiștea, județul Călărași (Școală care poartă numele eroului, dar care astăzi nu mai funcționează din lipsă de elevi), singurul care, din fericire, s-a păstrat (Acest lucru se întâmpla în anul 2001, când noi am verificat registrul. Având în vedere indiferența manifestată atunci de directorul școlii din Rasa, care, culmea, era și profesor de istorie, dar și de învățătoarea școlii din Bogata, care nu auzise de eroul grănicer Constantin Mușat, nu avem certitudinea că acest registru mai există astăzi), unde la nr. matricol nr. 29 este înscris Constantin Mușat, fiul lui Ivan Mușat, plugar și al Chirei Ivan Mușat, născut în comuna Domnești-Ilfov, fiind clasat al treilea între cei 11 elevi ai clasei. Iată și notele obținute de viitorul erou, în anul școlar 1900-1901, clasa a treia: Scriere – 6,75; Citire – 8; Compunere – 8,25; Intuiție – 9,25; Aritmetică-Geometrie – 9; Religie – 8,75; Istorie - 9; Geografie – 8,50; Caligrafie – 6,75; Desen – 6; Cânt – 6,75; Educație fizică – 8,75 și Purtare – 10. Media generală a fost de 8,40, ceea ce confirmă aprecierile învățătorului său Petre R. Petrescu.

Din spusele învățătorului mai aflăm că viitorul grenadier a terminat școala în anul 1903, când încă mai era în satul Smârdan. Cum a ajuns Constantin Mușat și familia sa de la Domnești – Ilfov în satul Smârdan, comuna Ciocănești, la sfârșitul secolului al XIX-lea nu este greu de aflat. Satul Smârdan a luat ființă în baza legii de împroprietărire din 1892, iar aceștia au venit aici pentru a primi pământ. După moartea tatălui, familia se va muta în satul Ciocănești-Mihai Vodă (viitorul sat Floroiaca), comuna Crucea, în anul 1906.

La scurtă vreme după mutarea în satul Floroaica, Constantin Mușat pleacă la București, pentru a învăța meseria de croitor. Acest lucru este confirmat și de menționarea mașinii de cusut între bunurile deținute ca avere, dar și de faptul că în „Tabelul cu comercianții și meseriașii de marcat pe anul financiar 1910/1911” din satul Ciocănești – Mihai Vodă, la nr. crt. 11 este înscris crotorul Costică Ivan Mușat.[12]     

La 1 noiembrie 1911, Constantin Mușat, care avea 21 de ani, a fost înmatriculat la Cercul de Recrutare Ialomița din Călărași, în registrul cu tinerii contingentului 1912, fiind repartizat initial la Regimentul de Infanterie Matei Basarab – Dobrogea și apoi la Regimentul 2 Grăniceri Cernavodă, în ale cărui scripte se afla și în momentul tragicului său sfârșit. Dacă lucrurile ar fi decurs normal, la 1 noiembrie 1914, ar fi trebuit să fie lăsat la vatră și să se întoarcă acasă. Izbucnirea războiului i-a schimbat cursul vieții, transformându-l mai apoi într-un erou despre care au învățat la școală generații, după generații de elevi și ar mai fi învățat încă dacă istoria nu ar fi căzut în desuetudine și nu ar fi fost înlocuită cu una telenovelistă, cu figuri de vedete de televiziune, maneliști și alte creații ale democrației noastre originale. 

Deși a fost considerat un simbol al eroismului încă din epocă, fiind asemănat cu eroina de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu -, pe Constantin Mușat nu-l găsim în revista Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război, “Cultul Eroilor” devenită mai apoi “România Eroică”, nici în Galeria eroilor, dar nici amintit ca erou al primului război mondial. Abia în anul 1923, caporalul Mușat Constantin, din Regimentul 2 Grăniceri, compania 7-a, este omagiat, în numărul 5-6 al revistei prin publicrea poeziei EROU ÎNTRE EROI[13], de prof. Serafim Ionescu,

RÂPA ROȘIE (Lupta din 16 decembrie 1916)

La Râpa Roșie, hăt, sus, în munții mari ai Vrancii,

În miezul iernei, când trosnesc și pietre și copacii

De ger cumplit, s-a petrecut cea luptă-nverșunată

Prin care s-a adeverit atunci încă odată,

C-au fost și oameni și profeți bătrânii-odinioară

De râpei „Roșie”, i-au zis, când ei o botezară;

C-atâta sânge s-a vărsat, încât tot se roșise:

Pământ și cer, și crângul tot cu roșu se boise…

Și au căzut mulți grăniceri, dar nici că se clintiră.

         Aci, eroului Mușat ei brațul stâng zdrobiră

Dus la spital, fu cercetat de doftori cari aflară

Că n-au alt mijloc a-l scăpa și…brațu i-l tăiară.  

         Mușat scrâșnește de dureri, dar lacrimă nu scoate.

Regina zână-l îngriji și-l mângâie – cum poate…

Atuncea numai începu, o lacrimă să-i cază,

Văzând Cel suflet îngeresc, ce lângă el, veghează.

         Când rana-i se tămădui, află cu întristare

Că doftorii l-au reformat…El cere sus și tare

Să fie scos, dus la raport…Dorința-i se-mplinește.

Cu capul sus, dârz și senin, el șefilor grăiește:

-„Bravi comandanți, zic: să trăiți!...Mă reformați?...Ei, bine,

Gânditu-v-ați că mă jigniți?...S-ndur astă rușine?...

Când Domnului eu am jurat și neamului credință,

Să lupt, să mor luptând în foc, cum ar fi cu putință

Să stau pe loc să mucezesc, ca și o babă slută,

Când trupul mi-e nevătămat și dreapta tot m-a ajută?

Să știu cum camarazii mei țin piept cu bărbăție

Dușmanului și eu să stau?... Ar fi o josnicie!...

Lăsați-mă să plec la ei, să-mi apăr scumpa țară!”

-         ”Dar, ce-ai putea tu să mai face?” cei mari îl întrebară.

-         „ Ce? … vreți să știți numaidecât?...Bărbat sunt, nu muiere,

Cu dreapta încă pot zvârli grenade cu putere!”

Și, vestea-n țară a străbătut, iar Vodă când aflat-a

De sufletul cel românesc al lui Mușat. El dat-a

Prin ordine de zi la toți drept pildă să rămâie

Eroul nostr-ntre eroi!...Dorința lui cea vie

Pe data i s-a împlinit…

                                          Când iar pe front sosește

Fu-mbrățișat de camarazi, și șeful îi grăiește:

-„Bine-ai sosit, Mușat, - dar cum?...de n-ai rămas acasă

Și-ai mai venit iar înapoi”

                                               ”Păi vezi că nu mă lasă

Nici inima, nici firea mea!... Veni-i drept vă voi spune,

Să-mi caut stânga; dar de nu, aiasta s-o răzbune!”

A zis și dreapta a ridicat; salută și zâmbește:

”Erou, de azi ești caporal!” cel căpitan grăiește.

Chioșurile (lupta din 31 iulie 1917)

Sunt toți la chioșuri, în vârtej. Distanța e cam lungă.

Mușat nu poate arunca grenade să-i ajungă

Pe dușmani, dar a apucat o armă-o sprijinește

De parapet și trage-n plin cu dreapta de-i znopește;

Iar, când asaltul se dădu, în frunte-i el, străbate,

Trimite moartea în vrăjmaș cu bombele-aruncate.

O schije de obuz căzu și-l spintecă…El zice,

Tot mai cercând de va putea cumva să se ridice:

-„Eu mor!...dar Țara va trăi și…Regele” și moare

Erou-ntre eroi, zâmbind ca raza cea de soare.

……………………………………………………………………

…………………………………………………………………….

Sub ploaie, grindină, infern de gloanțe și șrapnele,

Cei camarazi l-au ridicat și, fără temenele,

Cu toți pioși și-ngândurați îl duc și-nmormântează;

Iar preotul, după prohod așa le cuvântează:

-„Voinici, luați pildă de la el!...Mușat nu-i mort, trăiește.

Căci un erou ce pentru neam, ca dânsul, se jertfește,

E un martir, este un sfânt, trecut la nemurire;

Prin ăști martiri, noi înviem și-ajungem la mărire!”

        În annul 1929, aceiași revistă înserează poezia lui Mircea Rădulescu intitulată “Mușat Grenadierul[14]:

“Potop de foc. Vârtejuri de lava. Orizontul

Vuia de tunuri grele. Se clătina văzduhul

Sub viforul vulcanic ce năpădise frontul:

Părea că-ntreg pământul e-aproape să-și dea duhul.

 

Ai nostrii stau de strajă în umeda tranșee

Și-n zloata ce-n adâncuri le-nămolea bocancii;

Cântând pe camp de luptă divina epopee

Ei apărau pământul bătrân din muncii Vrancii!

 

Păreau ciopliți în piatră și nu clintea niciunul,

Cu hainele ncleștate de vifor și de humă;

De-asupra lor șrapnelul plesnea. Și dacă tunul

Vuia, în zări, mai aprig, ei răspundeau c-o glumă.

 

- Păzea că vine scroafa: E Berta, măi fârtate!

- „Acuși îi vezi purceii!” „Aține-te cu casca!”

Mingi roșii de văpaie sburau învolburate

Și-n văi trosneau copacii pădurilor ca iasca...

 

Posnaș era din fire Mușat Grenadierul

Da ne-ntrecut la muncă și hotărât la faptă

C-o vorbă mai isteață însenina tot cerul

Și mai avea o faimă: ochia cu mâna dreaptă!

 

De mic el se trudise ca piatra s-o asvârle

Așa cum discobolii svârleau în aer discul

Lovea cu-ndemânare în viezuri și-n șopârle,

Prin pomi, țintea în grauri, rupea la ulii pliscul...

 

De păsări hrăpitoare el mântuia ograda;

Ereții pe departe aterizau cu teamă,

Și cum chitea cu piatra el mânui grenada

Și aștepta minutul, în Nemți să dee iama...

 

În șanțul plin de zloată el stă ca la un praznic,

Pândind cu resemnare ca să se dea atacul,

Și cum bombardamentul era acum năprasnic

Știa, românul, bine, că-n mâna lui stă leacul.

 

-         Sunt tari de la distanță și dârji, nevoie mare!

Că Neamțul cu mașina și-a socotit destinul,

Dar vreau să vie-aproape cu noi să se omoare,

Și n-o să mai zărească, în veci de veci, Berlinul!

 

Atacul începuse...Sub trageri lungi. Dușmanii

S-apropiau. Sonoră cânta mitraliera.

Tir de baraj. Rețele ghimpate. Chipuri stranii

Cu strigăte de luptă brăzdară atmosfera

 

Învolburați, vrăjmașii, goneau spre baricade...

Dar și Mușat, la rându-i, își pregătise tirul:

El le va opri avântul c-o ploaie de grenade...

-         „Ochește bine, Gheorghe, și-n frunte pune-i mirul!”

 

-         “Dă, Toadere, de svântă și spulberă grămada…”

Neobosit la muncă și fără să-nceteze

Mușat ochia vrăjmașul și, când cădea grenada,

Făcea spărturi cumplite în rânduri bavareze.

 

Isvoare vii de sânge țâșneau. Strigau răniții.

Treceau lumini de fulger prin zarea violetă...

Dar se sfârși de-odată mormanul de muniții,

Și-n crunta ofensivă cu-asalt de baionetă,

 

Cum sta-ncordat cu pieptul în volbura păgână,

Dârz, așteptând trufia vrăjmașului s-o nfrângă,

Mușat grenadierul se prăvăli-n țărână:

O schijă bavareză îi rupse mâna stângă.

                             *

                           *   *

Talaz primăvăratic de soare-ntăritor

Prin geamuri larg deschise intra în alba sală

Învăluind răniții și suferința lor,

          Punând aureole de sfinți pe fruntea pală...

 

Mușat privea, prin geamuri, azurul luminos

Și gândul lui, ca sborul de pasăre ușoară,

Călătorea departe, pe Ialomița-n jos,

Spre satul lui cu soare, cu pomi, cu primăvară...

 

 

 

 

Ce-or fi făcând bătrânii? Or mai trăi ai săi?

Fără nutreț acolo, o fi murit juncana...

Era belșug, pe toamnă, de stoguri și de clăi...

Dar floarea de pe luncă, Ileana lui, Ileană?...

                                 *

                               *   *

- „Acela, Maiestate, luptat-a la Oituz!

Și-a suferit eroic c-o rană-n piept, enormă...

Celalt rănit, la Cașin, de-o schije de obuz,

Ceilalți în Munții Vrancii... Propuși pentru reformă...

 

Ologi și ciungi... Eroii! Așa se-nfățișau

Ostașii ce-mpliniră a vitejiei lege,

Și-n timp ce ofițerii cu regele vorbeau

Soldatul fără mână s-aproprie de Rege.

 

-         „Trăiți! Sunt caporalul Mușat din Grăniceri!

Și-aș vrea o rugăminte s-o fac Măriei Voastre...

Iar regele se-ntoarce, urmat de ofițeri,

De doamne și de medici cu uniforme albastre.

 

Și, Regele își pleacă urechea spre soldat:

- „Grăește caporale, comisia așteaptă...

- Un dor am, Maiestate, să nu fiu reformat...

- Dar îți lipsește-o mână...Mă lupt cu mâna dreaptă”

 

„Mă lupt să-mi apăr țara ca ori-și-ce plugar,

Să mor pe front, alături de brazda ce mă leagă

Sunt ciung de mâna stângă, Măria Voastră, dar

Voința mi-e deplină și inima întreagă!

 

Cât timp mai am o mână și pot să dau cu ea

Rămân la datorie...De moarte nu mi-e frică!

Uimit viteazul Rege, înduioșat privea

Ce suflet fără seaman bătea sub o tunica.

 

Și Ferdinand-Cel-Mare, adânc mișcat grăi:

-         “Cu-așa voinici ca tine, nu piere-această țară!

Să fie dat ca pildă prin Ordinul de zi…”

Și-i prinse pe tunica Virtutea Militară!”                        

 

Revenind la reflexia –propunere în același timp – pe care o făcea în 1939 prof. Ion F. Buricescu, trebuie să spunem că aceasta n-a devenit realitate niciodată pentru capitala fostului județ Ialomița.

O primă încercare de aducere a osemintelor eroului, neconcretisată însă, a venit din partea Oficiului I.O.V. Călărași, care lansa un apel: „Rugăm invalizii, văduvele, pe părintele Sporea, pe d-nii învățători din com. Crucea și pe toți cei care l-au cunoscut pe Caporalul Mușat Vasile (în realitate, Constantin-n.ns.) din Reg. 2 Grăniceri, să ne comunice orice relații despre el. Acest caporal a făcut minuni de vitejie la Oituz, luptând cu o mână amputată, ca aruncător de grenade, până la ultima picătură de sânge. Se zice că ar fi de fel din com. Crucea și ne-ar interesa orice data asupra lui, pentru că intenționăm ai aduce osemintele aici și a-i ridica un monument cu chipul său în Călărași.

Nemții, în mâinile cărora a căzut mort, l-au sărbătorit așa cum nu s-a mai văzut”.[15]

O altă încercare s-a întâmplat în annul 1942 când în ședința din 27 martie 1942, a Consiliului local al orașului Călărași s-a prevăzut “ridicarea unui mausoleu pentru înhumarea Eroului grănicer Mușat, originar din județul nostru, ale cărui rămășițe pământești se află în cimitirul Eroilor din comuna Bogdănești, județul Bacău (lângă comuna Oituz, la 15-16 km vest de gara Onești).

Va trebui ca rămășițele pământești ale Eroului Ialomiței să fie aduse și așezate cu toată cinstirea într-un mausoleu, spre pilda generațiilor viitoare.[16]

În acest sens au fost făcute și unele demersuri. La 20 februarie 1942, primarul orașului Călărași, Eugen Cialîc, se adresa primarului orașului Bacău, M. Marinescu: “Am luat la cunoștință prin comunicările d-lui dr. Samarian (băcăuan, la origine - n.ns. N.Ț.), fost Director al Spitalului local, că Dvs. aveți cunoștință de locul unde sunt înhumate rămășițele eroului ialomițean Grenadirul Mușat, căruia în calitate de reprezentant al soc. “Cultul Eroilor” i-ați dat până în prezent întreaga cinstire.

De asemenea, D-sa ne informează că sunteți în situația de a ne putea da întreg concursul necesar pentru aducerea în localitate a acestor sfinte rămășițe, care așezate într-un mausoleu special construit, să amintească celor de astăzi și viitorimii despre eroismul și jertfa ostașului ialomițean.

În acest scop, avem onoare a vă ruga să binevoiți a ne comunica toate amănuntele în legătură cu chestiunea de mai sus și a ne da orice alte indicațiuni pentru lucrările pregătitoare acestei atât de importante initiațive, pe care o datorăm în total bunăvoinței Dvs.

Primiți, vă rog Domnule Coleg, expresia celor mai distinse sentimente.

                                  PRIMAR,

                            EUGEN CIALÎC[17]

La 2 martie 1942, sosea răspunsul primarului municipiului Bacău[18]:


Cimitirul Eroilor din Bogdănești, județul Bacău

 

“DOMNULUI PRIMAR  AL

  ORAȘULUI CĂLĂRAȘI

                    Jud. Ialomița

 

Referindu-mă la comunicarea ce am avut onoarea a vă face și despre care tratează adresa Dvs. No. 2267 din 20 februarie a.c. am onoare a vă comunica următoarele:

Osemintele eroului grănicer Mușat, originar din județul Dvs. se află în cimitirul Eroilor din comuna Bogdănești, județul Bacău (lângă comuna Oituz la 15/16 km vest de gara Onești).

Eu sunt prezent și alături oricândAcolo se află sub atenta priveghere a populației locale, care-i cunosc vitejescul sfârșit pe câmpul de onoare, iar Dl Constantin Vasiliu, fost Primar, deputat și învățător din acea comună (Bogdănești) îi poartă de grijă, așteptând conform înțelegerei ce are cu noi, ca oricând să stea la dispoziție pentru oricine i se prezintă în această chestiune.

Regret că n-a fost timpul potrivit ca înainte de scumpetea și evenimentele de azi să se fi făcut tot ceea ce se cuvenea pentru un astfel de erou între eroi, fiu al frumosului Dvs. județ.


Când am avut ocaziunea am vorbit și D-lui General Georgescu (ialomițean la origine –n.ns. N.Ț.) în această chestiune, regretatului camarad Petrescu Miron (căpitan, invalid de război, președintele IOV Călărași-n.ns. N.Ț.) și părerea mea ar fi ca să-l așezați într-un sarcofaj (de tipul celui zis de la muzeul din Constanța),- sub o cupolă – deschisă – totul lucrat în ciment și piatră cioplită de Oituz, după modelul ce-l puteți afla în broșurile (2) de la Societatea Cultul Eroilor București, iar în localitate (la preotul din comuna Oituz); se poate afla un meșter Groza, ardelean, specialist în asemenea lucrări, pentru asemenea realizări, care cinstesc neprețuitele jertfe ale eroilor.

                      PRIMAR

               /ss/ indescifrabil”

Demn de menționat este faptul că la 11 septembrie 1928, avocatul Mihail I. Văgăonescu din Bacău se adresa Comitetului pentru ridicarea Monumentului Eroilor din Bușteni cu rugămintea ca o delegație să depună o coroană de flori la monumentul eroului caporal, situat în satul Bahna, comuna Bogdănești, județul Bacău:

Mihail I. Văgăonescu

Avocat,

Bacău

11 septembrie

Onor Comitet al monumentului din Bușteni, jud. Prahova

Luând cunoștință de inaugurarea frumosului monument din pitoreasca Dv. localitate și felicitându-vă cordial pentru frumoasa idee ce ați avut de a simboliza și acolo pe legendarul grănicer Mușat, îmi permit a vă aduce la cunoștință următoarea știre, care poate fi de prisos pentru unii și anume:

Osămintele grănicerului Mușat însemnate printr-o modestă cruce se găsesc pe fostul front al Oituzului și anume pe teritoriul satului Bahna din comuna Bogdănești, jud. Bacău, unde ar fi nimerit cred – să i se așeze o coroană de admiratorii săi din Bușteni și ocaziunea ar fi binevenită la 23 septembrie curent când se inaugurează marele monument de la Tg. Ocna-Măgura și când cred că se va face un pelerinaj la mormântul acestui brav între bravi.

Cu toată stima,

I.Văgăonescu, maior invalid de război, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, Președinte al Soc. Invalizii de război și al Soc. Cultul Patriei[19]

Dacă ialomițenii nu au reușit să realizeze, în epocă, un monument care să cinstească eroismul și memoria eroului, au făcut-o camarazii săi din Regimentul 2 Grăniceri, rămași în viață, care în anul 1923, au ridicat pe locul unde a căzut Constantin Muşat o cruce din piatră. Aceasta se află acum expusă lângă Monumentul Eroilor de pe Măgura, fiind adusă de pe Coşna în anul 1976 şi inaugurată la 15 octombrie 1977.

Alături de cruce a fost scris și parcursul eroului pe câmpul de luptă, pe care-l reproducem în continuare:

În luptele grele ce s-au desfăşurat în Campania anului 1916 (august-decembrie), la Predeal, pe valea Oltului, în Munţii Vrancei, soldatul Constantin Muşat din Regimentul 2 Grăniceri era mereu în fruntea celor care ieşeau din tranşee, la atac. Rănit uşor, în primele lupte, a refuzat de câteva ori evacuarea în spatele frontului. La 16 decembrie 1916, în timpul luptelor grele de lângă Soveja, a fost lovit de o schijă. Ţandăra de oţel încins i-a sfârtecat braţul stâng. S-a trezit târziu pe patul unui spital de campanie, cu braţul stâng amputat din umăr. După ce a părăsit spitalul, comisia medicală l-a propus pentru reformare. 

 



Crucea-Monument ridicată în anul 1923, pe locul unde a căzut eroul.

Foto: cnipttîrguocna.ro

Soldatul Constantin Muşat s-a împotrivit acestei hotărâri şi a cerut să fie trimis din nou pe front, ca aruncător de grenade, punându-şi la dispoziţie în luptele ce aveau să urmeze braţul sănătos ce îi rămăsese, motivând că nu poate fi de folos celor de acasă. Pentru faptele sale de arme a fost avansat caporal şi citat la Marele Cartier General prin înaltul ordin de zi nr. 32 / 12 februarie 1917, semnat de regele Ferdinand, care consemna următoarele: “Cu multă bărbăţie şi însufleţit de cele mai frumoase sentimente de dragoste de ţară, numitul soldat a stăruit să nu fie reformat şi să fie trimis pe front ca aruncător de grenade, având mâna dreaptă în bună stare. Cinste lui pentru pilda frumoasă dată camarazilor de arme.”

 

Foto: cnipttîrguocna.ro

 

În august 1917, la opt luni de la pierderea braţului, se găsea din nou cu Regimentul 2 de Grăniceri pe frontul de la Oituz, angajat în bătălia de la “Porţile Moldovei” pentru mult disputata cotă 789 (Coşna), care era cheia câmpului de bătălie de la Oituz. În dimineaţa zilei de 13 august 1917, în timpul unui contraatac, un plumb l-a surprins în avântul unei lansări cu braţul drept, care nu obosea niciodată, gata să catapulteze para de foc şi fontă cât mai departe în rândurile inamice.

Istoricul Constantin Kiriţescu îi făcea caporalului Muşat următoarea caracterizare: “Ca să nu lase ţara fără serviciul singurului braţ care-i rămăsese, a murit la postul de mare cinste, pildă mişcătoare a datoriei către ţară, dincolo de marginile fixate şi de legile firii şi a omului…”

Camarazii săi, rămaşi în viaţă, din Regimentul 2 Grăniceri, în anul 1923, au ridicat pe locul unde a căzut Constantin Muşat o Cruce Comemorativa din piatră. Aceasta se află acum expusă lângă Monumentul Eroilor, fiind adusă de pe Coşna în anul 1976 şi inaugurată la 15 octombrie 1977.

Constantin Muşat a fost un erou dintre cei 14.000 de ostaşi români căzuţi în luptele din cadrul frontului de la Oituz, Măgura şi Cireşoaia – Târgu Ocna.” 

Autoritățile și locuitorii din zonă l-au considerat întotdeauna pe eroul grenadier ca fiind unul de-al lor, cinstindu-i eroismul și memoria.

O dovadă în acest sens o constituie faptul că lângă Nicorești, pe dealul Coșna, în apropiere de monumentul ridicat în cinstea vânătorilor de munte, la cota 789, se află un monument dedicat eroului grenadier Constantin Mușat. Monumentul format dintr-o cruce așezată pe un postament în două trepte, a fost ridicat în anul 1976 în locul celui ridicat în anul 1923, care a fost mutat pe Măgura-Târgu Ocna. Pe placa memorială de pe cruce sunt următoarele înscrisuri:

Sub placa memorială se află două fotografii ale eroului, într-una dintre acestea fiind înfățișat cum aruncă o grenadă.

Aici, la acest monument, în ziua de 10 august 2017, după manifestările omagiale organizate pe dealul Coșna pentru a comemora eroii căzuți pe aceste locuri, în urmă cu un secol, autoritățile locale și cele ale județului Bacău, în prezența unei numeroase asistențe, au depus coroane de flori, eroul și faptele sale de arme fiind omagiat în cuvinte calde și emoționante. Asistența a fost profund impresionată de cuvintele rostite de prof. Neculai Barna, director al Şcolii Pârgăreşti (școală care poartă numele eroului – n.ns. N.Ț.), despre eroul grenadier Constantin Muşat, al cărui sacrificiu a intrat în legendă: “Caporalul Constantin Muşat şi-a pierdut braţul stâng pe front, a fost internat la Spitalul din Iaşi, însă după vindecare a refuzat să fie lăsat la vatră, cerând să lupte în continuare atât timp cât mai poate arunca grenadele cu mâna dreaptă. A intrat iar în luptă, a participat la alte numeroase bătălii, însă la unul din asalturile pentru cucerirea dealului Coşna, un glonte i-a străpuns inima, aici, la baza acestui deal, unde camarazii i-ai ridicat un monument.


 Glorie lui şi camarazilor lui! Ne aflăm pentru prima dată la o asemenea manifestare, după 100 de ani, este de datoria noastră, este de datoria oficialităţilor locale, judeţene şi naţionale, a statului român pentru a cărei existenţă miile de militari şi civili s-au sacrificat aici, pentru apărarea ţării, a gliei străbune, ca aici, la Coşna, la fel ca la Mărăşti, Mărăşeşti, Măgura Ocnei, să se ridice un mare monument, un mausoleu, în amintirea şi spre cinstirea tuturor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Nu-i mult, este prea puţin, faţă de sacrificiul lor”.[20]


Monumentul grenadierului Mușat din satul Floroaica

Revenind la meleagurile de unde a plecat la oaste cel care avea să intre în istorie ca eroul grenadier Constantin Mușat, se impune să menționăm că, dacă mausoleul nu s-a putut realiza în anii patruzeci ai secolului trecut, pentru păstrarea veșnică a amintirii eroului grenadier, caporalul Constantin Mușat și pe meleagurile Călărașiului, al cărui fiu este considerat, chiar dacă nu s-a născut aici, i s-a ridicat un binemeritat monument, în satul Floroaica, comuna Vîlcelele, care a fost dezvelit în ziua de 30 octombrie 1994.

Bustul eroului, operă a sculptorului Florin Mustea, de la Studioul de Arte Plastice al Armatei este din bronz, iar soclul statuii din beton mozaicat. Realizarea monumentului a fost posibilă datorită eforturilor unui fiu al satului Floroaica, regretatul colonel (r) farmacist Dumitru Răducan (care nici în fața celor mai evidente probe – pe care i le-am prezentat și de existența cărora era conștient - nu concepea apartenența lui C. Mușat altei localități decât Floroaica) și sprijinului primit din partea Ministerului de Interne, de la organele administrației publice locale și a numeroșilor sponsori, militari sau civili, care au susținut financiar ridicarea monumentului. În ziua de 28 mai 1998, ziua cinstirii eroilor neamului românesc, pe soclul monumentului au fost montate crucea și placa omagială pe care sunt imortalizate numele fiilor satului jertfiți pe altarul datoriei militare în războaiele din 1916-1918 și 1941-1945, placă realizată prin contribuția aceluiași om de suflet, col. rez. farmacist Dumitru Răducan[21], iar în anul 2009, prin strădania aceluiași colonel (r) Dumitru Răducanu, au fost primite de la Ministerul Apărării Naționale, două tunuri care străjuiesc monumentul și îi conferă titlul de monument militar national.

Începând din anul 1995, în fiecare an, cu prilejul Zilei Eroilor, în prezența autorităților locale și județene, dar și a unor invitați de la București, aici au loc manifestări de cinstire a eroilor din comuna Vâlcelele care s-au jertfit pe câmpurile de luptă ale celor două mari conflagrații mondiale ale secolului trecut.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] Constantin Dobrescu, Nicolae Ionescu, Monumentul din Bușteni-simbol al eroismului ostașului român din primul război mondial, în „Anuar”, vol. VIII, Edit. Silex, Ploești, 1996, p. 278, doc. Nr. 18; Constantin Dobrescu, Monumentul din Bușteni – simbol al eroismului ostașului român din Primul Război Mondial, în gazetaph.ro

[2]Pământul”, anul V, nr. 121-122 din 12 ianuarie 1936

[3] Prof. Ion F. Buricescu, Grenadirul Constantin Mușat, în „Gazeta Ialomițenilor”, anul II, nr. 14 din 1939

[4] Textul scrisorii poate fi citit în lucrarea La răscruce de veacuri. La răscruce de drumuri. Comuna Vâlcelele, județul Călărași. Schiță monografică, Editura Pământul, 2010, p. 44

[5] Petre R. Petrescu, Grenadierul C-tin Mușat (Complectarea articolului D-lui prof. Buricescu), în „Gazeta Ialomițenilor”, anul II, nr. 15 din 1 martie 1939.

 

[6] BJAN Călărași, fond Primăria comunei Crucea, dos. 84/1920, f. 141

[7] Ioan Scurtu, Presărați pe-a lor morminte ale laurilor foi, Editura Albatros, 1978, p.146-152

[8] BJAN Călărași, fond Primăria comunei Crucea, dos. 84/1920, f. 141

[9] Ibidem, dos, 57/1916, f. 104, 114

[10] BJAN Călărași, fond Primăria comunei Floroaica, dos. 1/1916, f. 2

[11] BJAN Călărași, fond Primăria comunei Voevodul Mihai, dos. 1/1916, f. 2

[12] BJAN Călărași, fond Primăria comunei Crucea, dos. 16/1910, f. 138

[13] Serafim Ionescu, Erou între eroi, în „Cultul eroilor noștri”, nr. 5-6, august-septembrie 1923, p. 12-13

[14] Mircea Rădulescu, Mușat Grenadierul, în „România Eroică”, anul X, nr. 3, martie 1929, p. 6-9

[15]Cuvânt către Invalizi, Văduve și Orfani de război”, anul I, nr. 2 din 1 ianuarie 1935

[16] BJAN Călărași, fond Primăria orașului Călărași, dos. 47/1942, f. 37v

[17] Ibidem, dos. 51/1942, f. 29

[18] Ibidem, f. 30

[19] Constantin Dobrescu, art. cit.

[20] Gheorghe Băltățescu, Coșna – ultima redută care a salvat Moldova și România, în “Deșteptarea” din 11 august 2017.

[21] Evenimentul s-a bucurat de numeroase articole de presa, dintre care amintim: Regele Ferdinand citează prin ordin de zi pe grenadierul erou Constantin Mușat, în „România Liberă” din 28 octombrie 1993; colonel (r) Constantin Tatu, Dezvelirea monumentului ridicat în memoria eroului grănicerilor, caporal Constantin Mușat, în „Frontiera”, nr. 41-42 din 7 noiembrie 1994; colonel Ioan Strujan, Eroul s-a întors acasă, în „Observatorul militar”, nr. 45 din 9-15 noiembrie 1994; La Floroaica Statuie pentru eroul caporal – grenadier Constantin Mușat, în „Viața Armatei”, nr. 12/ 1994; Gheorghe Cumpătă, Om de onoare, în „Frontiera”, nr. 13-14 din 8 aprilie 1996; Rememorări la Floroaica, în „Observatorul militar”, nr. 22/2-8 iunie 1998, etc. Informații suplimentare despre Monumentul eroului din satul Floroaica, cei interesați pot găsi în lucrarea semnată de Constantin Strună și Teodora Dumitru-Delcă, Vâlcelele și Floroiaca două sate din inima Bărăganului, Editura Semne, Bucure;ti, 2002, p. 36-70

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...