luni, 26 noiembrie 2018


MONUMENTUL EROILOR CĂLĂRĂȘENI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

Inițiativa ridicării unui monument în cinstea eroilor călărășeni morți în războiul pentru întregirea neamului, a aparținut președintelui Comisiei Interimare a orașului Călărași (carea ținea locul primarului și Consiliului local, până la organizarea de noi alegeri), care se adresa la 5 februarie 1925 tuturor șefilor autirităților civile și militare și fruntașilor comerțului din localitate, aducându-le la cunoștință că: În toate comunele, chiar și în cele rurale (era, desigur, o exagerare, numărul monumentelor ridicate până în acel moment fiind destul de redus – n.ns. N.Ț.) s-au ridicat monumente pentru eroii neamului. În orașul nostru nu s-a constituit nici chiar un Comitet de inițiativă, pentru acest obol de recunoștință, pentru cei ce și-au jertfit tot ce a fost mai scump, pentru patrie și întregirea neamului. Am simțit dar, de a mea datorie, de a lua inițiativa formării unui Comitet, care organizându-se să lupte pentru înfăptuirea unui Monument Comemorativ, care să fie așezat în locul cel mai de cinste din oraș, loc ce va fi pus gratuit de comună la dispoziția Comitetului pentru așezarea acestui monument”.
În finalul apelului său, președintele Comisiei Interimare, avocat Gheorghe Cristodorescu, îi ruga pe cei menționați în adresă să se întrunească în ziua de 15 februarie 1925, ora 10 dimineața, „pentru a ne chibzui și organiza în scopul mai sus arătat”.

Dând curs apelului lansat de președintele Comisiei Interimare, un număr de 25 de personalități ale orașului, între care amintim pe N. Săndulescu, G.V. Constantinescu, dr. P. Samarian,  M.Gh. Echisciolu, Stelian Bogdănescu, Jaques Finți, s-au întrunit în sala de consiliu a primăriei pentru a se constitui un comitet pentru „strângerea fondurilor necesare la ridicarea unui Monument în acest oraș, care să eternizeze memoria Eroilor morți pentru apărarea patriei și întregirea neamului”.     
După ce președintele le-a explicat pe larg scopul constituirii comitetului și modul în care urma să fie strânse fondurile necesare, s-a aprobat constituirea unui comitet de acțiune compus din 23 de persoane, între care: prefectul județului, comandantul garnizoanei și cei ai corpurilor de trupă din garnizoană, comandantul Cercului de Recrutare, președintele Tribunalului Ialomița – secțiile I și II, președintele Comisiei Interimare, medicul spitalului și cel al județului, directorul liceului „Știrbei Vodă”, președintele Camerei de Comerț și Industrie, președinții comitetelor israelite din oraș – Jaques Finți și B. Pereț, bancherul D. Mateescu, decanul Baroului de avocați, căpitanul portului Călărași, Aurelian Pană – mare proprietar, președintele Sindicatului agricol din Ialomița, Protoiereul D. Dobre, D. Ranetescu – directorul Băncii Sindicatului agricol Ialomița, polițaiul orașului și Ștefania Dervescu – institutoare, văduvă de război.
Dintre aceștia s-a ales un comitet de conducere compus din Gheorghe Cristodorescu – președinte, Ștefania Dervescu și col. I. Prușan, comandantul Regimentului 23 Infanterie – vicepreședinți, Jaques Finți – casier și Maria Gh. Echisciolu – secretară. În privința mijloacelor ce urma să fie folosite pentru strângerea fondurilor necesare s-a căzut de acord a se forma carnete – cărămizi de 20, 100, 500 și 1000 lei, care urma să fie plasate cât mai repede.
Dr. Pompei Gh. Samarian a propus ca cei ce donau sume mai mari de 5000 lei, să fie înscriși în Cartea de Aur a Monumentului, carte ce urma să se păstreze la primărie, propunere ce a fost aprobată de cei prezenți. (Dacă a existat un asemenea document, nu avem nici o informație, deoarece nu s-a păstrat și nici documentele nu amintesc de existența acesteia).
După primirea apelului președintelui Comisiei Interimare, la 12 februarie 1925, căpitanul Portului Călărași, Ioan Măcărescu (absolvent al Școlii fiilor de Marină, înființată de colonelul Nicolae Dumitrescu Maican, la Galați, în anul 1882 și fost marinar pe bricul „Mircea”, încă de la primul voiaj al acestuia), îi aducea la cunoștință că la serbarea Marinei Militare din 7 septembrie 1924, s-a strâns suma de 13.794 lei și 40 bani ce a fost depusă la Banca agricolă din Călărași de către Societatea Mormintele Eroilor – filiala Călărași. Îl ruga să facă demersurile necesare pentru ca suma respectivă să se constituie în „primul fond, pentru ridicarea unui monument al eroilor în orașul Călărași, lucru ce a fost admis de Marina Militară”.
La 4 aprilie 1925, Gh. Cristodorescu se adresa Direcției Generale a Asistenței Sociale din Ministerul Sănătății Publice, Muncii și Ocrotirilor Sociale, arătând că în orașul nostru printr-o regretabilă și completă lipsă de inițiativă”, nu s-a făcut nimic în privința ridicării unui monument și ruga stăruitor să binevoiască a da aprobarea pentru a se apela la contribuția benevolă a publicului, „care întotdeauna și-a dat obolul atunci când a fost vorba de asemenea opere”.
Pentru sporirea fondurilor necesare ridicării monumentului, Comitetul de inițiativă, împreună cu Societatea Mormintele Eroilor, a organizat serbări în ziua de 1 mai 1925, în parcul comunal.
La 25 mai 1925, președintele Comitetului de inițiativă  se adresa sculptorului Teodor Burcă din București, rugându-l să trimită, dacă este posibil, fotografiile monumentelor executate de el în alte orașe din țară, pentru ca Comitetul „să se poată pronunța care ar fi cel mai indicat pentru orașul Călărași”. Teodor Burcă, a urmat Școala de arte și meserii din Craiova și Școala de arte frumoase din București, apoi Școala de Arte Decorative din Viena, după care a studiat și la Academia „Julian” din Paris, între 1911 – 1913. S-a remarcat ca un sculptor remarcabil, realizând numeroase monumente închinate eroilor români din primul război mondial.
La 12 iunie același an, Teodor Burcă răspundea scrisorii președintelui Comitetului trimițând și oferta amănunțită pentru monumentul ce urma a fi ridicat pe locul destinat în fața catedralei, precizând că: „Prețul corespunde cu proporțiile mărite ce am fost silit să dau acestui monument spre a-l pune în concordanță cu dimensiunile locului”. Erau trimise și două clișee fotografice. Conform acestei oferte, fundația urma să fie lucrată în beton la 60 cm adâncime, iar baza monumentului să fie înaltă deasupra solului într-o pantă dulce spre a fi plantată cu flori. Soclul urma să fie pătrat, cu dimensiunea la bază de 2,10 m și cu o înălțime totală de 2,85 m.
În față o placă de marmură albă era destinată pentru dedicația monumentului; pe cele două laturi (profile) urma să fie așezat câte un basorelief în bronz reprezentând luptele de la Mărăști și Mărășești, iar pe latura dinapoi se va săpa numele Comitetului de inițiativă.
   În față o placă de marmură albă era destinată pentru dedicația monumentului; pe cele două laturi (profile) urma să fie așezat câte un basorelief în bronz reprezentând luptele de la Mărăști și Mărășești, iar pe latura dinapoi se va săpa numele Comitetului de inițiativă.
La baza plăcii de marmură din față se aplica în bronz trofee reprezentând o cască soldățească înconjurată de lauri, iar deauspra plăcii de marmură urma să fie săpată în piatră o ghirlandă tot de lauri.
Statuia trebuia să reprezinte un soldat în ținută de campanie cu arma la picior și cu mâna streașină la ochi, care privește în zare Dunărea simbolizând forța veșnic trează a Armatei Române care, după ce a realizat România Mare o va păstra străjuind-o în toate primejdiile”, cu o înălțime de 2,20 m și se turna în bronz artistic.
Înălțimea generală a monumentului urma să fie de 5,05 metri.
În privința prețului, în ofertă se preciza că: „Costul întregului monument complet așezat și gata pentru inaugurare mă oblig a-l executa cu suma de 340.000lei”, sumă ce urma a fi plătită astfel: 100.000 lei la aprobarea ofertei, 100.000 lei la terminarea soclului în piatră, 120.000 lei la turnarea în bronz a statuiei, iar restul de 20.000 lei la completa terminare a monumentului.
Termenul livrării întregului monument era de 14 luni de la aprobarea ofertei.
Întruniți în localul primăriei la 20 iunie 1925, membrii Comitetului admiteau oferta lui Teodor Burcă și hotăra încheierea contractului. Oferta fiind aprobată, era încheiat și contractul în care se stabilea că monumentul va fi executat conform machetei trimisă odată cu oferta și va fi gata la 1 noiembrie 1925.
În contract era stabilită și modalitatea de plată a celor 340.000 lei.
Primăria hotăra să contribuie la construcția monumentului cu suma de 50.000 lei, sumă ce era ordonanțată la 6 iulie 1925, pentru a se plăti sculptorului prima rată.
În scrisoarea adresată Comitetului de inițiativă, la 30 iulie 1925, Teodor Burcă arată că n-a putut lua un soldat care să-i servească drept model și ruga să intervină organelor în drept pentru a-i trimite la atelierul său din București „un soldat chipeș care să-mi servească de model timp de 1   ½ lună”. Totodată, informa că a turnat în bronz basoreliefurile și accesoriile, iar soclul de piatră avansa din zi în zi.
În urma demersurilor întreprinse, la 2 august 1925, Regimentul 20 Obuziere comunica primăriei că a destinat pe sergentul Toma Dumitru pentru a fi pus la dispoziția sculptorului T. Burcă, începând cu data de 11 august când era scos de la drepturile de hrană, la regiment.
Întrucât în ziua de 25 septembrie 1925 urma a se pune piatra fundamentală a monumentului, cu o zi înainte – întruniți în ședință – membrii Comitetului încheiau următorul act comemorativ: „În al 11 lea an de glorioasă domnie a Majestății Sale Regele Ferdinand I al României, Prim Ministru și Ministru de Interne fiind I.I.C. Brătianu, Patriarh Miron Cristea, Ministru de Război general Gh. Mărdărescu, Ministru al Artelor Al Lapedatu, prefect al județului Ialomița Ion Bogdan Munteanu, președinte al Comisiei Interimare a orașului Călărași Gh. Cristodorescu, vicepreședinte N. Popescu-Băleni, Protoiereu al județului Preot Econom D. Dobrescu, comandant al Garnizoanei colonel Gh. Divari, membri în Comisia Interimară a orașului: I.P. Dragomirescu, D. Marinescu, V. Andreescu, Niță Anghel, I.R. Motani, Ilie Marinescu, St. Popescu, Ilie C-tinescu, Pr. V. Nanculescu, s-a pus piatra fundamentală acestui monument drept recunoștință și admirație eroilor din orașul Călărași, morți în războiul pentru întregirea neamului 1916 – 1918, din inițiativa unui comitet de cetățeni a acestui oraș cu fondurile adunate prin danie publică.
Această operă s-a ridicat prin stăruința unui comitet având ca președinte pe Gh. Cristodorescu și s-a conceput și executat de către sculptorul Th. Burcă.
La 26 septembrie 1925, Comitetul pentru ridicarea monumentului era înștiințat că Societatea Anonimă pentru distribuirea produselor petrolului se înscrie cu suma de 3000 lei contribuție pentru desăvârșirea operei, iar Banca Națională a României comunica că nu poate veni în sprijin, deoarece fondul de ajutoare  era complet epuizat.
În schimb, circumscripția Călărași a Fabricii și rafinăriei de zahăr “Danubiana” Giurgiu  dona “cu placere lei 2000, având în vedere frumoasa initiativă ce s-a luat pentru ridicarea monumentului Eroilor din Călărași”, iar agenția Călărași a Băncii Viticole a României dona suma de 1000 de lei.
La 27 octombrie 1925, Comitetul solicita directorului Societății Mormintele Eroilor din București să aprobe emiterea unui permis de transport gratuit pentru un vagon închis pe distanța București – Călărași Port, pentru a transporta statuia monumentului.
Statuia, reliefurile, elementele decorative, inclusive casca și ramura de lauri au fost turnate în bronz la FABRICA V.V. RĂȘCANU din București, iar lucrările de pietrărie ale soclului au fost încredințate spre dăltuire  pietrarului Dumitrescu.
Monumentul are înscrise pe cele patru părți următoarele inscripții:pe latura de nord (strada I.H. Rădulescu) stă scris: “Ridicat în anul 1925, luna octombrie, din inițiativa unui comitet de cetățeni din Călărași. Sfințit la 14 februarie 1926”; pe latura dinspre strada Sf. Nicolae – “Mărăști”; pe latura de vest (spre Palatul Administrativ) – “Mărășești”, “cuvânt cu care au murit pe buze mii de fii, floarea României”; pe latura de sud (spre strada Știrbei Vodă, atunci) – “Eroilor călărășeni care s-au jertfit pentru întregirea neamului 1916-1918”;
La 19 decembrie 1925, Societatea Mormintele Eroilor Căzuți în Război făcea Comitetului propunerea ca în zorii zilei solemnității de dezvelire a monumentului, pe treptele din fața statuii să fie așezate două sicrie având unul pe eroul Pretorian, iar al doilea trei eroi români necunoscuți, exhumați din cimitirul Urziceni, care au fost omorâți de dușmani în 1916, în cruntele lupte din acea regiune. Cele 2 sicrie urma să rămână în fața monumentului până seara, când erau ridicate și transportate în Cimitirul Eroilor din Călărași spre reînhumare.
Monumentul ridicat în fața Bisericii Catedrale Sf. Nicolae, a fost dezvelit în ziua de 14 februarie 1926. Dar să-i lăsăm pe cei care au participat la acest eveniment să ne povestească cum a fost: “Rar i-a fost dat orașului Călărași să trăiască  clipele unei manifestații atât de înălțătoare de suflete ca aceea săvârșită în ziua de 14 februarie 1926, prilejuită de “Inaugurarea Monumentului Eroilor”.
Din revărsatul zorilor tot ce este roman a tresărit, îmbrăcând haina de sărbătoare. Cele 3 regimente ale garnizoanei gătite în uniforma de paradă, având în frunte pe comandanții lor dragi; reprezentanții națiunii în frunte cu d. ministru Constantin Banu; autoritatea comunală în frunte cu d. primar Gh. Cristodorescu inițiatorul acestei serbări; magistratura, baroul, școlile de toate gradele cu elevii și întreg corpul didactic; toate societățile și toate breslele însoțind ce aveau mai reprezentativ,…tot acest nesfârșit cortegiu pitoresc, având în frunte clerul, se punea în mișcare din apropierea regimentului 5 de Călărași și timp de o oră și jumătate a defilat la pas, pentru a se termina la Catedrala orașului, în fața căreia se înalță semeț bronzul simbolizând Monumentul Eroilor, opera sculptorului Burcă.
Muzicile militare intonau, impresionant, “Imnul eroului necunoscut”; goarnele sunau maiestuos onorul adresat acelora care și-au dat, pentru patrie, tot ce aveau mai scump: viața; valurile de mulțime pluteau lățindu-se, ca undele mării liniștite…
Cu toate că eram în iarnă, bunul Dumnezeu a hărăzit morților săi iubiți, o zi de adevărată primavera; un soare prietenos și bland îndemna pe tânăr și bătrân să nu lipsească de la cinstirea morților scumpi.
Terminându-se adunoarea tuturora, s-a început – în piața Catedralei – oficierea serviciului religios pentru sfințirea Monumentului și parastasul pentru cei fericiți întru veșnicie…
Slujba a fost lungă pentru că și pomelnicul celor morți era fără sfârșit….
Multe lacrimi curate s-au prelins în acele câteva ore de reculegere, pe pavajul acestei piețe, devenită acum istorică.
După un moment de tăcere, deodată văzduhul răsună puternic de impresionantul “Imn al României Mari”, în Do Major, compoziția neuitatului “A. Ivela”. Executată de 675 de glasuri, cor mixt format din membrii societății “Freamătul”, elevii liceului “Știrbei Vodă”, ai Școlii Normale de învățători, elevele liceului de fete “Sf. Gheorghe” și elevele școlii profesionale de fete, condus de maestrul nostru Calistrat N. Popărescu, profesorul de muzică al acestor elevi și eleve, care urcat pe piedestalul înalt îmbrățișa cu privirea largă și stăpânea cu bagheta-i hipnotizantă acest disciplinat regiment de cântăreți…”
Din lista celor ce au donat sume de bani pentru ridicarea monumentului, prezentată la inaugurare, amintim pe: Aurel Ionescu Isac – 5000 lei, Gh. Cristodorescu – 5000 lei, Emanoil Grădinescu – 10.000 lei, Ahil Paraschivescu – 100 lei, Aurel P. Teodorescu – 500 lei și Despina Aurel Teodorescu – 500 lei, Anghel Cristescu – 100 lei, Christu Naumovici – 200 lei, Epifan Voiculescu – 500 lei, Cociu Filip – 500 lei, Carol Senator – 500 lei ș.a.
Președintele Societății Mormintele Eroilor, Patriarhul Miron Cristea, a transmis Comitetului de inițiativă, o scrisoare de mulțumire, în care subliniază însemnătatea operelor cu caracter comemorativ ridicate în cinstea eroilor și binecuvântează străduințele oamenilor de inimă care realizează asemenea opera înălțătoare.
La 21 martie 1926, Comitetul întrunit în ședință spre a aproba socotelile încasărilor și cheltuielile făcute, considerând că monumentul a fost ridicat, achitat complet și sfințit, rolul său înceta, iar monumentul a fost dat în primire Primăriei orașului Călărași.
Aflăm astfel, că s-au vândut cărămizi în valoare de 139.978 lei. S-a mai încasat 5000 lei donația Societății Mormintele Eroilor dsin București, 861 lei donația elevilor Școlii de meserii din Călărași și 9840 lei din vânzarea cărților poștale în ziua sfințirii Monumentului. În total 377.219 lei.
S-au cheltuit 343.000 lei, valoarea de cost a monumentului, conform contractului încheiat cu sculptorul Theodor Burcă, inclusiv schimbarea uneia din plăcile de marmură cu inscripția “Sfințit la 14 februarie 1926”.
S-au mai cheltuit 8669 lei cu găzduirea și cheltuielile de transport pentru cei 4 reprezentanți ai presei din București și 25.550  lei diverse cheltuieli făcute pentru așezarea și inaugurarea monumentului.
Comitetul hotăra ca din excedentul de 12.895 lei să se întrețină în anul 1926 grădinița din jurul monumentului și împrejmuirea monumentului din parcul comunal ridicat în memoria grănicerilor înnecați în Borcea, în 1912.
Macheta monumentului
La baza plăcii de marmură din față se aplica în bronz trofee reprezentând o cască soldățească înconjurată de lauri, iar deauspra plăcii de marmură urma să fie săpată în piatră o ghirlandă tot de lauri.

Statuia trebuia să reprezinte un soldat în ținută de campanie cu arma la picior și cu mâna streașină la ochi, care privește în zare Dunărea simbolizând forța veșnic trează a Armatei Române care, după ce a realizat România Mare o va păstra străjuind-o în toate primejdiile”, cu o înălțime de 2,20 m și se turna în bronz artistic.
Înălțimea generală a monumentului urma să fie de 5,05 metri.
În privința prețului, în ofertă se preciza că: „Costul întregului monument complet așezat și gata pentru inaugurare mă oblig a-l executa cu suma de 340.000lei”, sumă ce urma a fi plătită astfel: 100.000 lei la aprobarea ofertei, 100.000 lei la terminarea soclului în piatră, 120.000 lei la turnarea în bronz a statuiei, iar restul de 20.000 lei la completa terminare a monumentului.

Termenul livrării întregului monument era de 14 luni de la aprobarea ofertei.
Întruniți în localul primăriei la 20 iunie 1925, membrii Comitetului admiteau oferta lui Teodor Burcă și hotăra încheierea contractului. Oferta fiind aprobată, era încheiat și contractul în care se stabilea că monumentul va fi executat conform machetei trimisă odată cu oferta și va fi gata la 1 noiembrie 1925.
În contract era stabilită și modalitatea de plată a celor 340.000 lei.
Primăria hotăra să contribuie la construcția monumentului cu suma de 50.000 lei, sumă ce era ordonanțată la 6 iulie 1925, pentru a se plăti sculptorului prima rată.
În scrisoarea adresată Comitetului de inițiativă, la 30 iulie 1925, Teodor Burcă arată că n-a putut lua un soldat care să-i servească drept model și ruga să intervină organelor în drept pentru a-i trimite la atelierul său din București „un soldat chipeș care să-mi servească de model timp de 1   ½ lună”. Totodată, informa că a turnat în bronz basoreliefurile și accesoriile, iar soclul de piatră avansa din zi în zi.
În urma demersurilor întreprinse, la 2 august 1925, Regimentul 20 Obuziere comunica primăriei că a destinat pe sergentul Toma Dumitru pentru a fi pus la dispoziția sculptorului T. Burcă, începând cu data de 11 august când era scos de la drepturile de hrană, la regiment.

Întrucât în ziua de 25 septembrie 1925 urma a se pune piatra fundamentală a monumentului, cu o zi înainte – întruniți în ședință – membrii Comitetului încheiau următorul act comemorativ: „În al 11 lea an de glorioasă domnie a Majestății Sale Regele Ferdinand I al României, Prim Ministru și Ministru de Interne fiind I.I.C. Brătianu, Patriarh Miron Cristea, Ministru de Război general Gh. Mărdărescu, Ministru al Artelor Al Lapedatu, prefect al județului Ialomița Ion Bogdan Munteanu, președinte al Comisiei Interimare a orașului Călărași Gh. Cristodorescu, vicepreședinte N. Popescu-Băleni, Protoiereu al județului Preot Econom D. Dobrescu, comandant al Garnizoanei colonel Gh. Divari, membri în Comisia Interimară a orașului: I.P. Dragomirescu, D. Marinescu, V. Andreescu, Niță Anghel, I.R. Motani, Ilie Marinescu, St. Popescu, Ilie C-tinescu, Pr. V. Nanculescu, s-a pus piatra fundamentală acestui monument drept recunoștință și admirație eroilor din orașul Călărași, morți în războiul pentru întregirea neamului 1916 – 1918, din inițiativa unui comitet de cetățeni a acestui oraș cu fondurile adunate prin danie publică.
Această operă s-a ridicat prin stăruința unui comitet având ca președinte pe Gh. Cristodorescu și s-a conceput și executat de către sculptorul Th. Burcă.
La 26 septembrie 1925, Comitetul pentru ridicarea monumentului era înștiințat că Societatea Anonimă pentru distribuirea produselor petrolului se înscrie cu suma de 3000 lei contribuție pentru desăvârșirea operei, iar Banca Națională a României comunica că nu poate veni în sprijin, deoarece fondul de ajutoare  era complet epuizat.
În schimb, circumscripția Călărași a Fabricii și rafinăriei de zahăr “Danubiana” Giurgiu  dona “cu placere lei 2000, având în vedere frumoasa initiativă ce s-a luat pentru ridicarea monumentului Eroilor din Călărași”, iar agenția Călărași a Băncii Viticole a României dona suma de 1000 de lei.
La 27 octombrie 1925, Comitetul solicita directorului Societății Mormintele Eroilor din București să aprobe emiterea unui permis de transport gratuit pentru un vagon închis pe distanța București – Călărași Port, pentru a transporta statuia monumentului.
Statuia, reliefurile, elementele decorative, inclusive casca și ramura de lauri au fost turnate în bronz la FABRICA V.V. RĂȘCANU din București, iar lucrările de pietrărie ale soclului au fost încredințate spre dăltuire  pietrarului Dumitrescu.
Monumentul are înscrise pe cele patru părți următoarele inscripții:pe latura de nord (strada I.H. Rădulescu) stă scris: “Ridicat în anul 1925, luna octombrie, din inițiativa unui comitet de cetățeni din Călărași. Sfințit la 14 februarie 1926”; pe latura dinspre strada Sf. Nicolae – “Mărăști”; pe latura de vest (spre Palatul Administrativ) – “Mărășești”, “cuvânt cu care au murit pe buze mii de fii, floarea României”; pe latura de sud (spre strada Știrbei Vodă, atunci) – “Eroilor călărășeni care s-au jertfit pentru întregirea neamului 1916-1918”.
Monumentul imediat dupa sfințire și dezvelire



La 19 decembrie 1925, Societatea Mormintele Eroilor Căzuți în Război făcea Comitetului propunerea ca în zorii zilei solemnității de dezvelire a monumentului, pe treptele din fața statuii să fie așezate două sicrie având unul pe eroul Pretorian, iar al doilea trei eroi români necunoscuți, exhumați din cimitirul Urziceni, care au fost omorâți de dușmani în 1916, în cruntele lupte din acea regiune. Cele 2 sicrie urma să rămână în fața monumentului până seara, când erau ridicate și transportate în Cimitirul Eroilor din Călărași spre reînhumare.
Monumentul ridicat în fața Bisericii Catedrale Sf. Nicolae, a fost dezvelit în ziua de 14 februarie 1926. Dar să-i lăsăm pe cei care au participat la acest eveniment să ne povestească cum a fost: “Rar i-a fost dat orașului Călărași să trăiască  clipele unei manifestații atât de înălțătoare de suflete ca aceea săvârșită în ziua de 14 februarie 1926, prilejuită de “Inaugurarea Monumentului Eroilor”.
Din revărsatul zorilor tot ce este roman a tresărit, îmbrăcând haina de sărbătoare. Cele 3 regimente ale garnizoanei gătite în uniforma de paradă, având în frunte pe comandanții lor dragi; reprezentanții națiunii în frunte cu d. ministru Constantin Banu; autoritatea comunală în frunte cu d. primar Gh. Cristodorescu inițiatorul acestei serbări; magistratura, baroul, școlile de toate gradele cu elevii și întreg corpul didactic; toate societățile și toate breslele însoțind ce aveau mai reprezentativ,…tot acest nesfârșit cortegiu pitoresc, având în frunte clerul, se punea în mișcare din apropierea regimentului 5 de Călărași și timp de o oră și jumătate a defilat la pas, pentru a se termina la Catedrala orașului, în fața căreia se înalță semeț bronzul simbolizând Monumentul Eroilor, opera sculptorului Burcă.
Muzicile militare intonau, impresionant, “Imnul eroului necunoscut”; goarnele sunau maiestuos onorul adresat acelora care și-au dat, pentru patrie, tot ce aveau mai scump: viața; valurile de mulțime pluteau lățindu-se, ca undele mării liniștite…
Cu toate că eram în iarnă, bunul Dumnezeu a hărăzit morților săi iubiți, o zi de adevărată primavera; un soare prietenos și bland îndemna pe tânăr și bătrân să nu lipsească de la cinstirea morților scumpi.
Terminându-se adunoarea tuturora, s-a început – în piața Catedralei – oficierea serviciului religios pentru sfințirea Monumentului și parastasul pentru cei fericiți întru veșnicie…
Slujba a fost lungă pentru că și pomelnicul celor morți era fără sfârșit….
Multe lacrimi curate s-au prelins în acele câteva ore de reculegere, pe pavajul acestei piețe, devenită acum istorică.
După un moment de tăcere, deodată văzduhul răsună puternic de impresionantul “Imn al României Mari”, în Do Major, compoziția neuitatului “A. Ivela”. Executată de 675 de glasuri, cor mixt format din membrii societății “Freamătul”, elevii liceului “Știrbei Vodă”, ai Școlii Normale de învățători, elevele liceului de fete “Sf. Gheorghe” și elevele școlii profesionale de fete, condus de maestrul nostru Calistrat N. Popărescu, profesorul de muzică al acestor elevi și eleve, care urcat pe piedestalul înalt îmbrățișa cu privirea largă și stăpânea cu bagheta-i hipnotizantă acest disciplinat regiment de cântăreți…”

Din lista celor ce au donat sume de bani pentru ridicarea monumentului, prezentată la inaugurare, amintim pe: Aurel Ionescu Isac – 5000 lei, Gh. Cristodorescu – 5000 lei, Emanoil Grădinescu – 10.000 lei, Ahil Paraschivescu – 100 lei, Aurel P. Teodorescu – 500 lei și Despina Aurel Teodorescu – 500 lei, Anghel Cristescu – 100 lei, Christu Naumovici – 200 lei, Epifan Voiculescu – 500 lei, Cociu Filip – 500 lei, Carol Senator – 500 lei ș.a.
Președintele Societății Mormintele Eroilor, Patriarhul Miron Cristea, a transmis Comitetului de inițiativă, o scrisoare de mulțumire, în care subliniază însemnătatea operelor cu caracter comemorativ ridicate în cinstea eroilor și binecuvântează străduințele oamenilor de inimă care realizează asemenea opera înălțătoare.
La 21 martie 1926, Comitetul întrunit în ședință spre a aproba socotelile încasărilor și cheltuielile făcute, considerând că monumentul a fost ridicat, achitat complet și sfințit, rolul său înceta, iar monumentul a fost dat în primire Primăriei orașului Călărași.
Aflăm astfel, că s-au vândut cărămizi în valoare de 139.978 lei. S-a mai încasat 5000 lei donația Societății Mormintele Eroilor dsin București, 861 lei donația elevilor Școlii de meserii din Călărași și 9840 lei din vânzarea cărților poștale în ziua sfințirii Monumentului. În total 377.219 lei.
S-au cheltuit 343.000 lei, valoarea de cost a monumentului, conform contractului încheiat cu sculptorul Theodor Burcă, inclusiv schimbarea uneia din plăcile de marmură cu inscripția “Sfințit la 14 februarie 1926”.
S-au mai cheltuit 8669 lei cu găzduirea și cheltuielile de transport pentru cei 4 reprezentanți ai presei din București și 25.550  lei diverse cheltuieli făcute pentru așezarea și inaugurarea monumentului.

Comitetul hotăra ca din excedentul de 12.895 lei să se întrețină în anul 1926 grădinița din jurul monumentului și împrejmuirea monumentului din parcul comunal ridicat în memoria grănicerilor înnecați în Borcea, în 1912.
Si pionierii îi cinsteau pe eroii neamului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...