duminică, 2 decembrie 2018

Regina Maria a dormit o noapte in statia Stefan Voda


ÎN MAI 1916, REGINA MARIA A DORMIT O NOAPTE ÎN GARA SILIȘTEA (ȘTEFAN VODĂ)

S-a scris și s-a vorbit destul de mult în zilele ce au precedat Centenarul Marii Uniri, dar mai ales în ziua Centenarului, de rolul jucat de REGINA MARIA în istoria noastră, dar mai ales în timpul primului război mondial și al tratativelor post război. Nu asupra acestui subiect dorim să ne oprim. Preocupați de istoria meleagurilor călărășene, am scris în ziarul local „Pământul” un serial (care s-ar putea transforma într-o carte) privindu-i pe călărășeni și familia regală a României, amintind toate vizitele făcute la Călărași, dar și alte aspecte ale relației călărășenilor cu familia regală, dar si, pe scurt, despre vizita făcută de Regina Maria la Călărași, însoțită doar de fiicele sale, în mai 1916.
Pentru că, în opinia noastră, sunt puțini călărășenii care cunosc câte ceva despre această vizită, ne-am propus  astăzi să abordăm subiectul, scriind mai pe larg despre vizita pe care cea care avea să rămână în istoria ca Regina soldat, Regina diplomat, mama răniților poporului român, simbol al României întregite, gata de a acorda ajutor oricând și oriunde, a efectuat-o la Călărași în ziua de 25 mai 1916, pentru a-i ajuta pe cei năpăstuiți de soarta și ai alina pe cei suferinzi.
La 24 mai 1916, un Anunț semnat de prefectul județului, Mihai Berceanu și primarul orașului Călărași, Sima Niculescu, informa pe cetățenii orașului Călărași că: „Majestatea Sa Regina Maria împreună cu A.A.L.L. Principesele Elisabeta și Maria, sosesc în orașul nostru mâine miercuri 25 mai cor. ora 8 jum. dimineața în gara Portului Călărași.

Grațioasa noastră suverană își manifestă iubirea către poporul său și își începeAugusta Sa Domnie prin cel mai sublim act, din cele ce fac podoaba unui suflet mare: ajutorarea celor năpăstuiți de soartă și alinarea celor suferinzi.
M. Sa vine în mijlocul nostru pentru a împărți cu mâna Sa și a consola cu însuși graiul Său, durerile ce stau uitate și nemărturisite în întunericul mizeriei.
Este o datorie pentru noi toți să ieșim întru întâmpinarea Majestăței Sale, cu brațele încărcate cu flori, pe care să le aruncăm în drumul M. Sale și Altețelor Lor, ca semn al recunoștinței și al dragostei noastre nețărmurite față de întreaga dinastie”.
În aceiași zi, se revine și se anunță că sosirea va fi la ora 9 jum. în GARA DE NORD (gara de astăzi, dar cu clădirea veche demolată) a orașului și nu în gara portului.
Cum a decurs vizita aflăm din ziarul local „Gazeta Ialomiței” – articolul cu titlul „Regina Maria la Călărași” - din 29 mai 1916 și din ziarul „Adevărul” din 27 mai 1916 – articolul cu titlul „Distribuirea ajutoarelor regale. La Călărași”: „În ziua de 25 mai M.S. Regina Maria a venit la Călărași spre a împărți ajutoare la săraci.
Trenul regal care a adus pe regină a rămas noaptea de 24 spre 25 mai în Siliștea (astăzi, stația Ștefan Vodă), prima stație de lângă Călărași, unde majestatea sa s-a odihnit peste noapte (subl. ns. N.Ț.). La 25, la ora 9 dimineața trenul care aducea pe Regină a intrat în gara Călărași.

Regina era însoțită de principesele Elisabeta și Maria, fiicele sale și de d. Al. Constantinescu – ministrul agriculturii, de doamnele de onoare Mavrodi și Cincu, d-l colonel Balif – aghiotant regal și d-l Fotin Enescu - directorul băncilor populare.
Regina a fost întâmpinată în gara Călărași de d-nii Mihai Berceanu – prefectul județului, Sima Niculescu – primar, colonelul Florescu-comandantul regimentului 5 de cavalerie, căpitan Constantinescu – comandantul companiei de jandarmi și Gh. V. Constantinescu – directorul gimnaziului. Onorurile au fost date de cercetași.
De la gară, regina a mers direct în grădina parcului comunal, unde în chioșcul special amenajat, a împărțit ajutoarele la săraci. Pe străzile pe unde a trecut cortegiul regal un public foarte numeros a aclamat și a aruncat cu flori.

Din grădină regina a mers la spitalul județean, unde a fost primită de medicul primar d-nul Samarian și d-nele și d-șoarele surori de caritate. A vizitat întâi pavilionul infirmilor și al bolnavilor de boli contagioase, apoi rând pe rând toate pavilioanele spitalului. Regina a mers la patul fiecărui bolnav împărțindu-le bani, tutun și flori. A mulțumit d-lui Samarian pentru ordinea pe care a găsit-o la spital, cum și d-nei Lucreția N. Ioan, care a strâns un fond de 950 lei cu care a făcut două picioare de cauciuc infirmului Alexandru Panaitescu victima unui accident de tren.

De la spital a mers la școala profesională de fete, unde a vizitat o frumoasă expoziție de lucru manual. Pretutindeni regina a fost însoțită de un comitet de doamne format din d-nele Berceanu, Sima Niculescu și G. Manolescu.
La orele 11 cortegiul regal s-a îndreptat spre port unde suverana, principesele și suita s-au îmbarcat pe yachtul „Domnița Florica”. La gura Borcei a fost întâmpinată de regele Ferdinand care era pe yachtul „Ștefan cel Mare”. Împreună au mers la Silistra”.
Potrivit ziarului „Adevărul” „Ordinea în oraș pe tot timpul vizitei a fost bine întreținută, mulțumită supravegherii d-lor polițai Demetrescu și căpitan de jandarmi Constantinescu”.
Regina Maria va mai efectua vizite la Călărași, împreună cu familia regală, dar publicul călărășean va mai avea prilejul să o asculte în anul 1929. În ziua de 22 decembrie 1929, ora 4 p.m., Regina Maria a vorbit - prin radio - publicului călărășean și mamelor cu copii de sub îngrijirea societății „Principele Mircea” – Filiala Călărași, la aparatul de radiofonie oferit în acest scop de Casa „Leonida” și instalat în localul Curții cu Juri, ocazie cu care din nou, s-a împărțit daruri copiilor de sub îngrijirea societății amintite.
Iubirea pe care călărășenii i-au purtat-o Reginei Maria nu a încetat niciodată, aceasta concretizându-se în septembrie 2009 și printr-un bust amplasat alături de cel al regelui Ferdinand, în Parcul Central de pe malul Borcei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...