vineri, 8 mai 2020


ALEGERILE PARLAMENTARE DIN NOIEMBRIE 1946 ÎN FOSTUL JUDEȚ IALOMIȚA*

Despre alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946, primele „alegeri libere” de după război, în viziunea regimului care preluase puterea la 6 martie 1945, s-a afirmat în nenumărate rânduri că au fost falsificate, „reprezentând cea mai mare fraudă politică din întreaga istorie parlamentară a României între 1859 și 1946”.[1]
Referitor la alegeri, istoricul Ioan Scurtu afirma că „Romania n-a cunoscut, în istoria sa, alegeri cu adevarat democratice. Legendele născute în special după Revoluția din 1989, care avansau existența unei așa-numite „perioade de aur” a democrației din țara noastră în anii interbelici (dar și, ca variație, perioada 1880-1910), sunt fără fundament real”. Acesta identifică unele probleme: „deficiențele votului uninominal, mita electorală, finanțarea ilegală, sprijinirea interesată a politicienilor din clanurile interlope, implicarea ilegală a organelor statului” care au afectat alegerile de după 1990, așa cum s-a întâmplat și în secolul XIX și în anii interbelici. Despre alegerile din  comunism nu se pot spune prea multe deoarece acestea erau pur formale, toți cei care candidau obținând același procent ca și cel al prezenței la vot, de cele mai multe ori 99,99 sau chiar 100 la sută.
Revenind la alegerile din 19 noiembrie 1946, trebuie menționat că în afara telegramelor și rapoartelor transmise de agenții diplomatici și ai serviciilor secrete din țările occidentale sau mărturii ale unor participanți la acest nefast eveniment, care a avut loc în ziua când s-au năruit speranțele românilor, puține sunt mărturiile scrise care confirmă imensa fraudă. De altfel, cu excepția unor studii sau articole de presă, foarte pu’ini au fost cei care s-au încumetat până acum să abordeze in extenso acest dificil subiect.
Nici noi nu ne-am propus să facem o analiză profundă a alegerilor din 19 noiembrie 1946. În căutările noastre prin documentele create de defunctul partid comunist, ca și de celelalte partide ce i-au stat alături în anii de început ai preluării puterii sau în cele create de organele poliției și jandarmeriei din fostul județ Ialomița, care avea capitala la Călărași, am descoperit și astfel de dovezi, care vin să demonstreze și confirme nu numai că „Soarele” (semnul electoral al B.P.D. – n.ns.N.Ț.), nu se bucura de o mare popularitate, cum s-a învățat la școală și s-a scris vreme de aproape 45 de ani, dar și că, în ciuda formidabilei mașini de propagandă, a presiunilor, fraudelor, intimidărilor și violențelor care au avut loc, procentul real obținut de Blocul partidelor Democrate, organizat și controlat de partidul Comunist Român, a fost în jurul a 15-25 la sută din opțiunile electoratului, cel puțin la nivelul fostului județ Ialomița.
Între preocupările principale ale Partidului Comunist, după ce a preluat puterea, s-a aflat și urmărirea partidelor din opoziție, pentru a cunoaște situația acestora și a contracara activitatea pe care o desfășurau, dar mai ales popularitatea de care se bucurau în rândul oamenilor. Activitatea acestor partide era urmărită de Biroul Siguranței din cadrul Poliției de reședință Călărași și de sectoarele Legiunii de Jandarmi Ialomița care periodic, informau organele superioare, dar și conducerea județenei de partid, nu numai despre activitatea partidelor de opoziție dar și a celor care erau aliate ale partidului comunist. De asemenea, organele sus menționate, raportau periodic, mai ales după declanșarea campaniei electorale, prognosticul politic privind alegerile ce urmau să se desfășoare.
În lipsa documentelor create de aceste partide politice și organizațiile lor din județe, lipsă datorată mai ales fostei securități, care a confiscat arhiva fostelor partide istorice, din care a mai rămas foarte puțină și aceea greu accesibilă, pentru că se păstrează încă la Serviciul Român de Informații și urmează a fi predată Consiliului național pentru Studiarea arhivelor fostei Securități și nu Arhivelor Naționale, cum ar fi legal, aceasta fiind arhivă istorică (între timp a fost predată la CNSAS – n.ns. N.Ț.) -, considerăm că și aceste date, chiar dacă, poate, nereale, oferă o imagine asupra spectrului politic din fostul județ Ialomița, în preajma alegerilor din noiembrie 1946.
Dintr-o dare de seamă, transmisă de Biroul Siguranței din cadrul Poliției de reședință Călărași, aflăm că organizația din Ialomița a Partidului Național Țărănesc – Iuliu Maniu, avea în preajma alegerilor din noiembrie 1946 un număr de 20.000 membri și că: „Această organizație influențează în mare parte, înglobând totdeodată comercianți, agricultori și un număr foarte restrâns pentru clasa meseriașilor. Majoritatea membrilor se află pe teritoriul rural, iar pe teritoriul urban numai o mică parte din intelectuali.
După șase martie 1945, această organizație își reia activitatea propagandistă sub conducerea avocatului Pan Mușică din acest oraș, str. M. Cantacuzino, care este și președintele organizației.
Până la declararea campaniei electorale, aceștia au lansat manifeste și au ținut întruniri restrânse prin diferite case, ale vechilor luptători țărăniști. Pentru ca propaganda să poată pătrunde pe teritoriul rural, aceștia foloseau elemente bine pregătite, care făceau deplasări cu ajutorul căilor ferate sau cu căruța de la comună la comună.
Această organizație are și tineret, care numără aproximativ 3000 membri, recrutați dintre elevi, studenți și liber profesioniști.
Tineretul P.N.Ț.-Maniu a fost acela care a dus o propagandă fățișă contra Guvernului și Armatei Roșii. În timpul campaniei electorale, tineri ai Partidului Național Țărănesc-Maniu, constituiți în grupuri afișau în timpul nopții manifeste, majoritatea pe la periferia orașului  sau le arunca prin curțile locuitorilor.”[2]
În privința activității Poliției de Siguranță se preciza că: „În tot impul membrii acestui partid au fost supravegheați, iar cei care au fost găsiți în vină au fost cercetați la oficiul acestei poliții, care dresându-le acte au fost înaintați Justiției. Totodată, organele Siguranței au capturat 80.000 de manifeste care au fost arse, precum și diferite scrisori, a căror copii se găsesc la dl. șef de poliție Ungureanu Dumitru, fost șef al Poliției de reședință Călărași.
În momentul de față organele noastre continuă a supraveghea îndeaproape pe toți acei care cu ocazia alegerilor s-au manifestat contra democrației. S-au cercetat la oficiul acestei poliții 41 de indivizi care prin diferite ocazii au insultat atât guvernul cât și U.R.S.S”.[3]
Referitor la Partidul Național Liberal – Brătianu, se preciza că acesta numără circa 8000 membri și că nu are o influență de convingere în masă , iar câțiva, care formează comitetul de conducere, duc o slabă propagandă în favoarea partidului, precum și recrutarea de noi membri”.[4] În privința campaniei electorale se menționa: „Constituiți în echipe slabe de propagandă, au răspândit manifeste în cursul nopții, pe la periferiile orașului, însă în număr redus”.[5] Organele Biroului Siguranței capturaseră „circa 40.000 manifeste, precum și diferite scrisori de la centru către șefii organizației”,[6] ale căror copii se găseau la același Ungureanu Dumitru, fost șef al Poliției de Siguranță.
Și în cazul acestui partid, Biroul Poliției de Siguranță desfășura o activitate de supraveghere a tuturor membrilor.
Cel de-al treilea partid din opoziție, Partidul Social Democrat – Titel Petrescu, avea aproximativ 2000 membri și era considerat „extrem de slab în județ, din toate punctele de vedere. Prea puține au fost acele elemente care au mers prin comune și au împărțit manifeste, fără însă a ține întruniri”.[7] Activitatea comitetului de conducere provizoriu, în campania electorală, era apreciată ca extrem de redusă, iar Ion Trandafir, membru al acestui comitet era „urmărit îndeaproape de organele noastre, întrucât posedă dosar de legionar la această poliție”.[8]
Să vedem cum erau caracterizate și forțele componente ale Blocului Democratic. În ceea ce privește Partidul Comunist se aprecia: „Nu avem cadre suficient pregătite cu ajutorul cărora să cuprindem toate organizațiile noastre[9] și că „Organizația Partidului Comunist nu are încă pregătirea suficientă pentru alegerile parlamentare. Trebuie consolidată și educată”.[10]
Partidul Social democrat, de la 10 martie 1946 când își desfășurase congresul, nu-și mai trăise viața organizatorică, din cauză că „...în comitetul județean se găsesc elemente care nu au nimic comun cu clasa muncitoare și sunt persoane interesate, care umblă numai după posturi (Primărie, Prefectură). În ședința Comitetului județean, nu a făcut altceva decât să ducă acțiuni, unii contra celorlalți. Partidul Comunist, prin ședințele de front unic, a căutat să facă să dispară aceste frecușuri dintre ei, neajungându-și în total scopul, dar făcând în așa fel a nu lăsa pe nici unii din aceste tabere să cadă în brațele lui Titel Petrescu […]. În județ, ei au ceva organizații, dar nu sunt lămurite ce au de făcut. Scopul muncii lor este pentru sprijinirea Guvernului și pregătirea alegerilor[11].
Partidul Național Popular era considerat un partid mic burghez care prin „întruniri caută să demaște reacțiunea (Maniu - Brătianu) și face apel la toate categoriile de cetățeni pentru a se încadra în rândurile partidului și expune programul, căutând să rupă cât mai mulți aderenți de-ai reacțiunii. În județ nu prea are prieteni”.[12]
Partidul Național Liberal – Tătărescu era dominat de o confuzie  creată în județ după congres „datorită faptului că Bentoiu (Aurelian – n.ns. N.Ț.) care era președintele organizației Ialomița, nu a acceptat punctul de vedere al lui Tătărescu de a merge pe liste comune în alegeri, el fiind localnic din acest județ și având în unele comune organizații personale”.[13] La data întocmirii raportului în partid situația era confuză.
Partidul Național Țărănesc – Anton Alexandrescu era un partid nou creat în județ, dar care ducea o muncă foarte mare, pentru găsirea de cadre și punerea de baze a organizațiilor în comune. Nu a făcut nici o întrunire de partid, dar totuși are perspectivă. Scopul lor este tot de a rupe câți mai mulți membri de sub influența reacțiunii”.[14]
Cea mai puternică și mai vie organizație din Blocul Democratic, în fostul județ Ialomița, era considerată Frontul Plugarilor.[15]
Nu erau scăpate de sub control nici celelalte organizații sociale: Sindicatele, Tineretul Progresist, Tineretul Socialist, A.R.L.U.S., Femeile Anti-Fasciste ș.a.
Dintr-un alt raport privind activitatea partidelor politice am reținut faptul că: „În cadrul pregătirii și luminării maselor din județul nostru în vederea alegerilor, de către partidele care fac parte din Blocul Partidelor Democrate, singurele care se ocupă efectiv cu această muncă sunt Partidul Comunist și Frontul Plugarilor. Activitatea celorlalte partide din Bloc este extrem de slabă, inexistentă chiar. În schimb când este vorba de posturi administrative în aparatul de stat, sunt primii. Nenorocirea mare este că în aceste posturi recomandă elemente neverificate, câteodată antidemocrate, care s-au înscris în aceste partide pentru a parveni”.[16] Și exemplifică chiar cu prefectul județului Constantin Mitrănescu, membru al Partidului Național Liberal – Tătărescu, ale cărui vederi politice nu erau de loc, pe linia Guvernului. Acuze erau aduse și altui aliat, partidul Social Democrat, care deținând în Guvern departamentul învățământului, recomandase „pentru posturile de directori de licee, școli primare și inspectori școlari, multe elemente necorespunzătoare, care fie că nu au luat o atitudine politică precisă, fie că nu au o pregătire profesională suficientă.[17]


Din vizorul vigilent al Partidului Comunist, care era hotărât să facă totul pentru câștigarea alegerilor, nu scăpa nici o autoritate. Într-un raport care caracteriza autoritățile, secretarul județenei de partid Barbu Gheorghe, aprecia că: „Problema jandarmilor nu a fost rezolvată. Maiorul Atanasiu, comandantul Legiunii a declarat textual: „Atâta timp cât va fi el în Ialomița, Grupul Guvernamental nu va reuși în alegeri[18]. Legiunea de jandarmi era considerată „o instituție pe care nu se poate conta”.
Și în armată se considera că sunt multe elemente antidemocratice, iar în Poliție nivelul politic al cadrelor nu era destul de ridicat și multe elemente erau necorespunzătoare.[19]
În privința primăriilor din județ se arăta că acestea „sunt conduse de primari, încadrați în partidele din Bloc, în majoritatea P.C.R. și Frontul Plugarilor, care de asemenea dau concursul, cu excepția unora care fac greutăți și s-au luat măsuri de înlocuire”.[20]
Excepție făceau notarii, considerați reacționari în proporție de cincizeci la sută. Dintr-o situație întocmită de partid, rezultă că repartizarea primarilor din cele 137 comune ale județului, din punct de vedere politic, era următoarea: 25 membri P.C.R., 85 în Frontul Plugarilor, 16 membri P.S.D., 9 în P.N.L. – Tătărescu și 2 în P.N.Ț – Anton Alexandrescu.[21] Opoziția constituită din partidele istorice, nu avea la nivelul fostului județ Ialomița, nici un primar.
Demn de menționat este faptul că toate aceste rapoarte erau aduse și la cunoștința reprezentanților sovietici, care girau toate acțiunile întreprinse de Partidul Comunist. O dovadă în acest sens, o constituie rezoluția în limba rusă, pusă la 5 septembrie 1946, pe un asemenea raport.[22]
În ceea ce privește prognosticul politic, Partidul Comunist a decis să-l urmărească cu mult înainte de a fi declanșată campania electorală. Astfel, la 13 februarie 1946, Legiunea de Jandarmi Ialomița expedia către toate sectoarele de jandarmi din județș ordinul nr. 1449 din 4 februarie 1946 al Inspectoratului de Jandarmi Constanța care, printre altele, prevedea: „Binevoiți a înainta la 1 ale fiecărei luni pentru luna expirată prognosticul politic, bazat pe constatările la fața locului făcute de șefii de posturi și comandanții de sectoare și verificate de comandantul Legiunii”.[23] Prognosticul urma să fie făcut prin procentaj bazat pe cifre, iar tabelul ce urma să fie înaintat să cuprindă: numărul votanților (bărbați și femei) de la 18 ani în sus, luat de la primărie în mod oficial, apoi numărul membrilor de partid pentyru următoarele partide: Comunist, Social-Democrat, Frontul Plugarilor, Național-Popular, Țărănesc-Democrat (Dr. Lupu), Liberal (Gh. Tătărescu), Național Liberal (D. Brătianu), Național-Țărănesc (Iuliu Maniu), precum și numărul votanților neidentificați politic.[24] Datele adunate urma să fie centralizate pe sectoare, apoi pe Legiune și expediate Inspectoratului de Jandarmi Constanța.
La punctul doi, ordinul prevedea să se trimită „o dare de seamă în care să se treacă persoanele ce întrețin ordinea și liniștea publică, arătându-se într-un tabel numele, prenumele și gruparea politică din care făcea parte”.
Ordinul mai cerea să se trimită „Manifestele electorale răspândite de diferite grupări politice (în original, pe cât posibil)”, precum și „Întrunirile politice ținute de partide (data, locul, nr. participanților, propagandiștilor și în rezumat, obiectul discursului)”.
Prima lucrare urma să fie trimisă la Inspectorat, la 1 martie 1946, apoi în prima zi a fiecărei luni și se cerea să se lucreze cu seriozitate și completă obiectivitate, erorile socotindu-se tendențioase. Cât de obiective erau datele raporate se va vedea din dările de seamă care s-au mai păstrat în fondurile create de cele două instituții: Legiunea de Jandarmi Ialomița și Inspectoratul de Jandarmi Constanța.
Iată ce consemna o astfel de situație pentru luna februarie 1946, în raza postului de jandarmi Lehliu: numărul votanților – 4167 din care 964 femei și 3203 bărbați. Pe partide situația se prezenta astfel: Partidul Comunist – 251, Partidul Social-Democrat – 109,  Frontul Plugarilor – 955, Partidul Național Liberal – Gh. Tătărescu – 1214, Partidul Național Liberal (D. Brătianu) – 256, Partidul Național Țărănesc (A. Alexandrescu) – 80, Partidul Național Țărănersc (Iuliu Maniu) – 887, restul neidentificați politic.[25]

Pentru aceiași perioadă, postul de jandarmi Dragoș Vodă, raporta următoarea situație[26]: comuna Albești, cu o populație de 2047 suflete din care 870 votanți, după cum urmează: 40 - comuniști, 80 - social-democrați, 250 - Frontul Plugarilor, 250 - P.N.L. Gh. Tătărescu și 250 - neidentificați politic; comuna  Buești cu o populație de 1820 suflete dintre care 750 votanți, împărțiți pe partide astfel: 70 - Partidul Comunist, 30 - Partidul Social Democrat, 350 – Frontul Plugarilor, 180 – Partidul Național Liberal – Gh. Tătărescu, 120 – neidentificați politic; comuna Marsilieni cu o populație de 1650 suflete dintre care 680 votanți, după cum urmează: 40 – Partidul Comunist, 40 – Partidul Social-Democrat, 70 – Frontul Plugarilor, 140 – Liberali Gh. Tătărescu, 140 – Național Liberal – Brătianu, 60 – Național Țărănesc – Maniu și 190 neidentificați politic; comuna Poiana cu o populație de 1800 suflete din care 850 votanți, împărțiți după cum urmează: 40 – Partidul Comunist, 80 – Social – Democrat, 250 – Frontul Plugarilor, 160 – Liberali Gh. Tătărescu, 80 Național Liberal Brătianu, 80 Național Țărănesc – Iuliu Maniu și 220 neidentificați politic. Aceste comune se aflau în raza postului de jandarmi Albești. Pentru celelalte posturi de jandarmi din raza sectorului Dragoș Vodă, nominalizate pe comune în darea de seamă, am centralizat noi datele, rezultând următoarea situație:
Postul de jandarmi Dragoș Vodă cuprinzând comunele Crucea (astăzi Vâlcelele) cu 2500 suflete și 420 votanți, Dragoș Vodă cu 3640 suflete și 625 votanți, Floroaica cu 1096 suflete și 264 votanți și Socoalele cu 1064 suflete și 380 votanți, împărțiți astfel: Partidul Comunist – 244 votanți, Partidul Socia-Democrat – 195 votanți, Frontul Plugarilor – 686 votanți, Partidul Național Popular – 20 votanți, Partidul național Liberal – Gh. Tătărescu – 240 votanți, Partidul Național Liberal – D. Brătianu – 145 votanți, Partidul Național Liberal – Iuliu Maniu – 160 votanți.
Pentru postul de jandarmi Dragalina, care avea în raza sa de activitate doar comuna Dragalina cu o populație de 3565 suflete din care 1500 votanți, situația se prezenta după cum urmează: 75 – Partidul Comunist, 50 – Partidul Social-Democrat, 180 – Frontul Plugarilor, 20 – Liberali- Gh. Tătărescu, 200 – Partidul Național Liberal – D. Brătianu, 800 – Partidul național Țărănesc – Iuliu Maniu și 175 neidentificați politic.
În cuprinsul postului de jandarmi Mihai Viteazu, care cuprindea comunele Mihai Viteazu cu 1975 suflete dintre care 500 votanți, Plevna cu 3884 suflete dintre care 1640 votanți și Vlad Țepeș cu 3066 suflete dintre care 1500 votanți, situația se prezenta astfel: Partidul Comunist – 155, Frontul Plugarilor – 470, Partidul Național Liberal – D. Brătianu – 825, Partidul ‚Țărănesc Democrat – Dr. Lupu – 30, Partidul Național Țărănesc – Iuliu Maniu – 945 și neidentificați politic – 230 votanți.


Se pare, din cifrele consemnate, că șefii posturilor de jandarmi Dragalina și Dragoș Vodă au fost obiectivi și mai aproape de realitate. Documentele demonstrează însă, că pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, cifrele se vor modifica funcție de cât de apropiat puterii era șeful de post.[27]
O altă dare de seamă a sectorului de jandarmi Lehliu[28], care cuprindeas o plasă cu 30 de localități, cu 12412 votanți (9350 bărbați și 3062 femei), dădea pentru luna aprilie 1946 următoarea situație privind aderenții la partidele politice: Partidul Comunist – 707 votanți, Partidul Social-Democrat – 410 votanți, Frontul Plugarilor – 4356 votanți, Partidul Național Popular – 40 votanți, Partidul Național Liberal – Gh. Tătărescu – 2710 votanți, Partidul Național Liberal – D. Brătianu – 411 votanți, Partidul Național Țărănesc – Alexandrescu – 29 votanți, Partidul național Țărănesc – Iuliu Maniu – 1988 votanți, restul neidentificați politic.
Amestecul sovietic rezultă și din ceea ce comandantul Legiunii de jandarmi Ialomița raporta la 11 mai 1946, Inspectoratului General al Jandarmeriei – Direcția Siguranței și Ordinii Publice. Înaintând, în dublu exemplar, darea de seamă asupra grupărilor politice din județul Ialomița, nemulțumiri create, infracțiuni săvârșite etc., ce a fost întocmită pe baza referințelor verbale date de dl. lt. col. Urolov, comandantul Comisiei Aliate de Control Ialomița, (subl. ns. N.Ț.) cu sediul în București, str. Popa Soare, nr. 39, acesta nota: „Cum aceste referințe ne-au fost date în ziua de 30 aprilie 1946, cu dispoziția categorică de a-i preda un exemplar din această dare de seamă.
Întrucât întocmirea acestei dări de seamă răpește atât subsemnatului, cât și comandanților de sectoare și șefilor de posturi mult timp pentru culegeri de date și redactarea acestor date, mai ales când mai mult ca oricând, necesită prezența în teren a celor de mai sus, iar pe de altă parte doleanța dlui lt. col. Urolov este de a se înainta la fiecare sfârșit de lună o astfel de dare de seamă, rugăm a se aprecia dacă nu ar fi cazul să se renunțe la trimiterea ei pe viitor, cu atât mai mult cu cât pe lângă timpul care ne răpește, ne consumă și prea multă hârtie  a cărui criză pe piața Călărașiului este accentuată”.[29]
Iată și un prognostic al județului Ialomița, pe luna mai 1946, trimis după primirea „referințelor verbale” ale lt. col. Urolov: nr. votanților – 148.637, nr. membrilor Partidului Comunist – 11.355, nr. membrilor Partidului Social-Democrat – 7263, nr. membrilor Frontului Plugarilor – 35.962, nr. membrilor Partidului Național Popular – 811, nr. membrilor Partidului Țărănesc Democrat – doctor Lupu – 1600, nr. membrilor Partidului Național Popular – Tătărescu – 27.391, nr. membrilor Partidului Liberal – Brătianu – 13.936, nr. membrilor Partidului Național Țărănesc – Maniu – 25.579, nr. votanților neidentificați politic – 23.106.
Conform ordinului nr. 1449 din 4 februarie 1946 al Inspectoratului de Jandarmi Constanța, pe care l-am mai amintit, din dările de seamă trimise lunar nu lipseau nici informațiile referitoare la întrunirile organizate. Cu nota informativă nr. 106 din 16 aprilie 1946, Legiunea de Jandarmi Ialomița informa Inspectoratul de Jandarmi Constanța că: „În 14 aprilie 1946 av. Ion Pan Mușică – șeful organizației Național – Țărăniste, anunțându-și întrunirile sale în scop politic în comunele Dragoș Vodă și Dragalina, pe când pleca din comuna Dragoș Vodă la Dragalina, a fost informat că dacă se va duce la Dragalina va fi maltratat.
Punându-se astfel în gardă a luat cu sine 20 căruțe cu Național-Țărăniști care l-a escortat până la gara Ciulnița renunțând la întrunirea de la gara Dragalina.
În timp ce convoiul de căruțe escorta pe avocatul Mușică spre gara Ciulnița, și-a făcut apariția o mașină a primăriei Călărași cu comisarul șef Miu Dumitru, șeful Siguranței de la Poliția de reședință Călărași, Dl. Bâtlan – primar și Crăciun – șeful plășilor Lehliu și Dragoș Vodă, care au intenționat a rupe convoiul, dar n-au reușit. S-au retras și au continuat drumul spre Dragalina.
La gara Ciulnița, Mușică crezând că nu mai e urmărit dă drumul căruțelor și ocupă o masă la restaurant cu înv. Mazilu, Nicolae Stănescu și un student în medicină – fiul preotului Alexandrescu din Călărași”.[30]
Mașina următoare a staționat la Vasile Ionescu din Dragalina unde mai erau alți cetățeni. Trei dintre aceștia: Tase Mihăilescu, Ion Vizireanu și Stancu Buda au venit la cârciumă și au cerut cont avocatului, „pe motiv că la întrunirea de la Dragoș Vodă ar fi vorbit contra guvernului”.[31] Avocatul a explicat că nu a adus insulte guvernului și „profitând de neatenția celor trei a plecat cu însoțitorii săi spre casa de bilete. Cei trei l-au urmărit și l-au lovit în cap cu un corp tare, avocatul căzând jos, după care s-a ridicat și s-a urcat în trenul de Călărași, care se afla în gară. Cei trei l-au ajuns, l-au dat jos din tren și au început să-l lovească, l-au trântit pe jos, producându-i contuzii la ambii obraji. La fel au fost bătuți și însoțitorul Stănescu și moașa Ana Ionescu din Andrășești, care a căutat să-l ajute pe avocat. Atacatorii și instigatorii făceau parte din organizația comunistă Frontul Plugarilor”.[32]
După începerea campaniei electorale, la 29 iulie 1946, notele informative privind activitatea partidelor de opoziție sunt din ce în ce mai dese și infirmă multe din acuzele aduse de partidul Comunist. Pentru exemplificare, menționăm câteva. Nota informativă nr. 461 din 4 iunie 1946 a Legiunii de Jandarmi Ialomița, consemna că pe teritoriul județului Ialomița „nu s-a semnalat nici o pază organizată în vederea organizării propagandei electorale de către P.N.Ț. – Maniu și P.N.L. – Brătianu”.[33] O alta nota că în sate și comune nu s-a semnalat din partea P.N.Ț. – Maniu și P.N.L. – Brătianu că ar plăti membrilor lor zilele care le vor întrebuința la alegeri și le va da de mâncare pentru a face propagandă printre locuitori.[34] La 19 august 1946 se comunica că nu s-au înarmat[35], la 20 august că nu s-au semnalat gărzi ale P.N.Ț. – Maniu și P.N.L. – Brătianu[36], la 16 septembrie că partidele din opoziție nu au dat dispoziție organizațiilor județene să înceapă o acțiune de sabotare a Guvernului în vederea nereușitei în alegeri,[37] la 9 noiembrie 19467 că în județ nu s-au semnalat echipe trimise de P.N.Ț. – Maniu cu misiunea ca în ziua alegerilor să taie liniile telefonice.[38]
După cum rezultă din rapoartele mai sus menționate, partidele din opoziție n-au întreprins nimic ieșit din comun, care să iasă din tiparele unei campanii electorale, cea în discuție poate mai deosebită decât toate celelalte petrecute până atunci în istoria României.Și totuși, documentele create de organele din teritoriu ale Partidului Comunist pun în seama partidelor din opoziție toate neregulile întâmplate în timpul campaniei electorale, precum și pe cele din ziua alegerilor, iar rapoartele jandarmeriei nu nominalizează pe cei care au comis agresiuni în timpul campaniei electorale. Într-un extras din Centralizatorul rapoartelor referitoare la localitățile unde au avut loc incidente în perioada alegerilor, sunt amintite comunele Dor Mărunt, Sălcioara, Grivița, Bordușani, Sudiți, Principesa Maria, Gârbovi, Sărățeni, Făcăieni și Vărăști.[39] La Cacomeanca, în ziua de 14 noiembrie 1946, circa 30 de locuitori se prezintă la primărie forțând pe primar să le dea cărțile de alegător.[40] Tot motivat de faptul că nu primiseră cărțile de alegători, în comuna Gârbovi, circa 7-800 de opoziționiști au manifestat și vociferat cerând certificatele de alegător și au bătut grav pe Popescu Alexandru, elector B.P.D. din București și au dezarmat câțiva soldați din gardă.[41] În ziua de 17 noiembrie 1946, în aceiași comună, circa 200 de locuitori au atacat escorta postului de jandarmi, lovind pe plt. Gujbă și eliberând un număr de patru arestați, ce erau reținuți drept capi ai rebeliunii.[42] La 16 noiembrie 1946, în comuna Ciocănești, locuitorul Tudor Pavel, membru al Frontului Plugarilor a fost bătut de Nicolae Ghiță.[43]
În privința rapoartelor Partidului Comunist, acestea sunt contradictorii, datele diferind de la o zonă la alta sau funcție de persoana care întocmea raportul. Iată ce consemna raportul de activitate al secției politice, pentru luna august 1946: „În această lună P.C.R. a dobândit o influență covârșitoare în rândul maselor, chiar și în rândul acelor categorii sociale până acum ostile luptei partidului”.[44]
Despre partidele din opoziție, raportul consemna că: „Sunt în plină destrămare. Partidul Manist nu mai are nici un fel de organizare, toate cadrele de conducere care nu sunt fugite din județ, aderând la alte partide din Bloc.
P.N.L. Brătienist, în plină descompunere, cadrele de bază dezertând în fiecare zi și aderând la partidele democratice. În mod practic acest partid nu mai are o viață organizată și a încetat de a mai activa politicește”.[45]
Ce-i putea determina în a face astfel de afirmații: inconștiința, necunoașterea realității, îmbătarea cu apă rece – cum spune românul – sau siguranța transmisă de la Moscova? Pe baza documentelor care s-au păstrat, putem afirma că singurul motiv care-i determina la asemenea aprecieri era siguranța transmisă de la mposcova, pentru că în afara acesteia, nimic nu era în favoarea lor. Că situația nu era așa cum o prezenta Partidul Comunist se va vedea și cu ocazia alegerilor și chiar în analizele făcute de comuniști după „câștigarea” alegerilor.
Imediat după declanșarea campaniei electorale, P.C.R. a elaborat și transmis în teritoriu „Instrucțiunile pentru electori”,[46] în care sublinia că munca electorilor trebuie să cuprindă, printre altele: mobilizarea cetățenilor pentru a lua parte, în număr cât mai mare, la întrunirile B.P.D.-ului, mergând din casă în casă, ducând și muncă de lămurire; electorul trebuie să se îngrijească ca echipele de îndrumători, împreună cu el, să distribuie cetățenilor la întruniri, broșuri și să vândă ziare, împărțind afișe; împreună cu echipele de îndrumători și acolo unde nu sunt singuri să facă inscripții pe garduri, pe ziduri. Inscripțiile să cuprindă „Soarele” însoțit de lozinci, care să fie scrise întregi și cu îndemnul „Votați lista nr. 1 a Blocului Partidelor Democrate”; să îndemne și să se ocupe personal ca membrii echipelor din bloc să aibă scris pe pereții caselor și pe garduri lozinci și cu șablon să se facă Soarele la fiecare; să organizeze cât mai multe clăci în case ale membrilor partidelor din bloc, pe străzi, pe cartiere, unde să le vorbească oamenilor arătându-le că fiecare are interesul să voteze cu blocul și să li se arate înfăptuirile Guvernului, de asemenea și platforma program. De la aceste clăci, nu trebuia să lipsească îndrumătorii care urma să distribuie broșuri și să vândă ziare; să se facă adunări la casa alegătorului unde să ia cuvântul învățătorii, preoții, notarul, primarul și reprezentanții partidelor din bloc. De asemenea și oamenii mai bătrâni care să arate viața pe care o duceau pe moșiile boierilor; pentru ziua alegerilor să asigure în jurul secției de votare un afișaj masiv și echipe de îndrumători care să angajeze discuții cu cetățenii.
Din procesul-verbal încheiat la 12 noiembrie 1946 și în care s-a analizat activitatea echipelor de îndrumători, aflăm că printre activitățile desfășurate se afla și distrugerea afișelor partidelor din opoziție.[47]
Semnificativă pentru felul cum erau primite echipele B.P.D. în teritoriu, este nota informativă a legiunii de Jandarmi Ialomița din 28 septembrie 1946, în care se arată că într-una din zilele campaniei electorale au sosit în comuna Jilavele “…domnii Dimancea - directorul Camerei de Agricultură a județului Ialomița, Tudorică Stelian – decanul baroului Călărași și președintele Comisiei Electorale Județene și pretorul plășii Urziceni. La primărie s-a interesat de modul cum decurg operațiunile de înscriere a cetățenilor în listele elctorale. Cu această ocazie s-a ținut o cuvântare de către dl. Dimancea prin care a explicat locuitorilor ce au participat la adunare că guvernul va avea grijă să le aducă cereale și tot ce au nevoie. Din mulțime a răspuns proprietarul Gheorghe Berlescu, în numele locuitorilor ce erau la adunare, că nu mai au ce mânca și că este greu pentru a se aduce grâu, pentru atâta lume flămândă.
La acest răspuns, dl. director Dimancea a spus: „De gulerați de aceștia și cu cravate noi, nu prea ne sinchisim și deci nu trebuie să vorbească”. Intervenind, preotul Tudor din comuna Jilavele, s-a adresat d-lui director Dimancea cu cuvintele: „Domnule director nu trebuie să ne iei pe noi așa, noi vorbim în numele nostru și al poporului că ne trebuie grâu și este absolut nevoie să ni se împlinească doleanțele, altfel populația moare de foame”. Toți locuitorii ce au fost prezenți la adunare au aprobat spusele preotului. În fața acestei situații dl. director Dimancea a plecat. Modul de procedare al domnului director a produs nemulțumire în rândul locuitorilor din comuna Jilavele”.[48]
O altă formă de propagandă folosită intens de Partidul Comunist și aliații săi a fost cea a caravanelor cinematografice, care se deplasau pe trasee dinainte stabilite și pregătite, ocazie cu care erau prezentate mici jurnale, după care spectacolul se transforma în întrunire politică. Iată câteva secvențe din activitatea caravanei cinematografice nr. 3045, trimisă de la București în județul Ialomița, în perioada 14 iulie – 12 august 1946: „Caravana a dat un număr de douăzeci și patru de spectacole, la care au luat parte aproximativ 10.340 persoane, bărbați, femei, tineret și copii.
În zilele de 21 și 28 iulie, s-a dat curent pentru megafoane la întrunirile partidului ținute la Slobozia și Călărași, unde au vorbit tov. Doncea și tov. Neagu Andrei.
Programul compus din: trei jurnale de actualități sovietice; soborul bisericesc de la Moscova, iarna 1945; trecerea armatelor sovietice în Bulgaria; de vorbă cu frații mei plugari; România pitorească, a plăcut foarte mult sătenilor, în special ultimele două, care au fost luate pe caravană la data de 27 iulie, sub formă de împrumut, de la org. Tineretului Progresist din Călărași.
Toate spectacolele – afară de Călărași și în oarece măsură Slobozia, unde în aceiași zi a vorbit tov. Doncea -, au fost transformate în întruniri cu caracter politic, ținându-se cuvântări sătenilor, în care în special, se demasca reacțiunea și aceasta legat pe scurt cu realizările guvernului Groza, precum și punctele principale din platforma program a B.P.D. În câteva comune, unde s-a putut, prezentarea caravanei a fost făcută de oamenii din partea locului. Cuvântările au fost primite cu aplauze, iar în câteva locuri cu urale și lozinci.
Prin filmele prezentate, prin discuțiile de la om la om și prin cuvântările ținute, caravana a lăsat urme adânci pe teren, înviorând organizațiile noastre și prin lămuririle date atrăgând pe săteni înspre noi și făcându-i să privească absolut cu alți ochi B.P.D. și P.C.R.[49]
Despre opoziție raportul nota: “Reacțiunea s-a manifestat în câteva locuri prin șoapte și murmure, care au fost ușor lichidate de vorbitor […]. Provocare mai serioasă a fost în comuna M. Kogălniceanu, unde preotul, manist, ațâțând câțiva săteni, a încercat să producă tulburări.
În general raportul de forțe este în favoarea Blocului. Cea mai puternică organizație la sate este Frontul Plugarilor, urmat imediat de P.C.R. Gruparea Tătărescu, deși din punct de vedere numeric se prezintă bine în unele comune, totuși sunt foarte nestabili, înclină spre reacțiune iar unii sunt de-a dreptul reacționari; se impune ca din partea organizației lor să fie trimis un om cunoscut, pentru a pune la punct această stare de lucruri. Social democrații, în număr mic, în special învățători, la fel, unii fac jocul reacțiunii. Grupările P.N.L. și P.N.Ț – Anton Alexandrescu aproape inexistente, totuși în unele sate s-a observat un început de organizare. Colaborarea în cadrul Blocului, încă nu este cimentată.
Ziarul “Scânteia” puțin răspândit, iar acolo unde sunt abonamente, neregulat și câteodată de loc.
Reacțiunea, în special preoții, învățătorii și chiaburimea satelor, având în unele comune oarecare influență, pe lângă vechile metode, speculează în prezent seceta, alarmând populația că va rămâne muritoare de foame. În general neorganizați, lucrează în umbra; în câteva comune s-au văzut abonamente la “Liberalul””[50].
După Călărași și Slobozia, raportul menționează și celelalte localități prin care a trecut caravan: Călărașii Vechi, Ștefan Vodă, Dragalina, Cosâmbești, Mărculești și Mărculești-fermă, Suduți, Săveni, Platonești, Bucu, Mihail Kogălniceanu, Ferma Giurgeni a Eforiei Spitalelor, Gura ialomiței, Valea Ciorii, Brătianu, Iazu, Misleanu, Smirna, Traian, Grivița, Nicolești, Miloșești.[51]
Deși în preambulul său raportul menționa că reacțiunea s-a manifestat cu șoapte și murmure, în afara cazului din comuna Mihail  Kogălniceanu, sunt menționate și alte acțiuni. Astfel, la Sudiți, “Reacțiunea, în special maniști 35-40. Capi: preot Gh. Decu , proprietar a 100 pogoane, Dumitrache Lungu – plugar 100 pogoane, copiii popii Petre Gh. Decu, elev bursier, cl. 8, liceul Matei Basarab din București și Maria Decu, elevă cl. 7, liceul central Buc, fac propaganda fățișă manistă, cu inscripții pe ziduri, manifeste etc. Trebuie luate măsuri prin organele școlii”.[52]
La Săveni, “Maniștii, peste 100, în cap cu dir. școlii Gh. Decu și învățători Diaconu și Anghelescu. Primarul, Ion Voicu fost și sub Antonescu, tătărescian, în fond reacționar. A stat până la prânz în cârciumă cu șeful manist Cucu, pe care a căutat să-l acopere, declarând că este în Frontul Plugarilor. Amețit fiind spunea că numai evreii sunt comuniști și încă o seamă de prostii de acestea”.[53]
La Mihail Kogălniceanu, “Maniștii, peste 100, în cap cu preotul C-tin Rațiu și Niculae Cursaru, plugar. Preotul instigă pe față contra guvernului, profit de poziția lui pentru a influența lumea, la biserică, înmormântări, botezuri, etc. Alt preot, Alexandru Micu, lucrează pe ascuns – brătienist –“.[54] După film, în timpul cuvântării lui Miron Nicolae – instructor județean, „Reacțiunea, un grup de 10-15 săteni în frunte cu pr. Rațiu a încercat să provoace, strigând puternic: „Trăiască Iuliu Maniu”. Răspuns: Aceștia care strigă sunt unii nelămuriți, iar alții în frunte cu acest popă nemernic, care mânjește haina preoțească, sunt cozile de topor ale moșierilor. Caută să provoace dezordine. Sunt din aceiași tagmă cu Ilie Lazăr, Comăniciuc și alți maniști arestați în organizațiile teroriste. Poporul le va da răspunsul care o să-i usture amarnic. Dacă aici voi spune un lucru neadevărat, poftesc pe oricine să mă contrazică, dar nu din întuneric, tâlhărește, ci pe față, la lumină”. Din rândurile sătenilor murmure puternice, contra provocatorilor. Cuvântarea a continuat, cu câteva întreruperi slabe. S-a strigat „Minte” când a afirmat că Maniu a strâns mâna lui Antonescu, la proces. Răspuns: „Faptul a fost publicat în toate ziarele, iar personal am luat parte la acea ședință a Tribunalului Poporului, am văzut cu ochii mei. Am autorizația Tribunalului în buzunar. Încercările de provocare ale reacțiunii au indignat marea majoritate a celor prezenți, totuși este de remarcat faptul că nu au intervenit în mod energic pentru a-i potoli, aceasta trebuind s-o facă în special vorbitorul. Trebuie luate prin Ministerul Cultelor, măsuri contra huliganului îmbrăcat în haine preoțești, din această comună.[55]
Alte comune unde reacțiunea s-a manifestat: Gura Ialomiței, Brătianu, Iazu, Smirna, Traian.[56]
Alte forme de propagandă folosite de Partidul Comunist și aliații săi: manifestările cultural-artistice cu participarea unor echipe teatrale, coruri ale sindicatelor și școlilor, baluri, ziarul „Ialomița Liberă” care de la 4 noiembrie și până la alegeri a apărut zilnic dând „o mare importanță campaniei electorale, ziarul apărând în întregime sub semnul alegerilor, realizările guvernului Dr. Groza, popularizarea candidaților B.P.D.-ului, demascarea candidaților reacționari, demascarea dezordinilor provocate de reacționari etc.[57]
În privința afișelor și manifestelor, un raport întocmit de Barbu Mihai – secretarul secției de educație politică, consemna următoarele: „Am reușit să tipărim și să împărțim la timp următoarele serii de manifeste și afișe: scrisoarea lui Gheorghe Iorga din comuna Independența – 5.000 ex.; scrisoarea văduvei Elena Geantă din comuna Munteni Buzău, omorât de bandele maniste – 10.000 ex.; scrisoarea unui țăran din Vlașca către un țăran din Ialomița – 2.500 ex.; afișe cu portretul lui C. Agiu – 20.000 ex.; afișe de mână adresate țăranilor – 20.000 ex.; afișe adresate femeilor – 10.000 ex.; afișe adresate cetățenilor – 20.000 ex.; afișe buletine de vot cu ștampila „Votat” – 10.000 ex. și afișe anunțând întrunirile blocului din oraș și județ – 10.000 ex. În total 107.500 ex.”[58]

La Călărași și în celelalte centre din județ, în ziua de 18 noiembrie 1946 s-au desfășurat ședințe cu cei implicați în alegeri, dându-li-se sarcini și instrucțiuni precise fiecăruia pentru ziua alegerilor. Tot atunci a luat ființă la prefectură, Preturi și secții de votare câte un comandament unic format din conducătorii autorităților civile și organizațiilor din B.P.D.[59] În ședința de la Călărași s-a amintit că înainte de alegeri cu câteva zile avusese loc incidente în următoarele comune: Rasa, Cacomeanca, Ciocârlia, Grindași și Gârbovi, „provocate de elemente Manisto-Brătieniste sub pretext că nu au primit certificatele de alegător. Incidentele au fost localizate imediat prin intervenția autorităților și organizațiilor politice locale cu excepția comunei Gârbovi, care au continuat până în seara zilei de 19 noiembrie”.[60]
În aceiași zi, într-un ordin pe care ministrul de Interne îl expedia către Prefecturi, se preciza că în timpul campaniei electorale „autoritățile jandarmerești și cele administrative n-au avut o atitudine fermă și hotărâtă, ceea ce duce la realizarea planurilor reacțiunii de a tulbura ordinea pe timpul alegerilor”, motiv pentru care se atrăgea atenția de a „păstra ordinea și lovi fără cruțare pe toți cei ce încearcă să tulbure ordinea publică”.[61]


Cu puține zile înainte de alegeri, pentru județul Ialomița, conform datelor ajunse la Inspectoratul de Jandarmi Constanța, se întrevedea obținerea următoarelor rezultate: B.P.D. – 60 la sută, P.N.Ț. Maniu – 16 la sută, P.N.L. Brătianu – 9 la sută și neidentificați (nehotărâți) – 9 la sută.[62]

S-au confruntat în ziua de 19 noiembrie 1946, în fostul județ Ialomița, următoarele liste electorale:[63] lista nr. 1 a B.P.D. având ca semn electoral „Soarele”, cuprinzând pe Agiu Constantin, Mirto Eduard, Gl. Pârvulescu Nicolae, Popescu Adrian – Băleni, Cristescu Nicolae, Nichifor Stere, Jeaneta Saphir, Tudorică Stelian și Barbu Gheorghe; lista nr. 2, independentă, fără semn electoral, cuprinzând pe Tincu Petre, Enciulescu Constantin, Dan Ion, Vlad Ion, Pop Alexandru, Constantin Ștefan, Anastasiu Constantin și Ionescu Constantin; lista nr. 3, independentă, fără semn electoral, cuprinzând pe Cristescu Costea, Toma vasile, Mitrea Alexandru, Avram Vasile, Constantin Ion, Stancu A. Stela, Antonescu Gheorghe, Andreescu Ion și Crețulescu Ion; lista nr. 4, independentă, fără semn electoral, cuprinzând pe Chivu Alexandru, Popescu Nicolae, Dumitrache Mihai, Calaj Ion, Papuzeanu I.P., Marin Anghel, Marin Ion, Vasile D. Nicolae și Dumitru Petre; lista nr. 5, a Partidului democrat Țărănesc, cu semnul electoral „Două circumferințe concentrice”, cuprinzând pe Alexa V. Gheorghe, Oprea Vasile, Gran Gheorghe, Alexa P. Alexandrina, Cruța Constantin, Minea Ion, Enescu Ioan, Marinescu Ion și Tănăsescu Radu; lista nr. 6, a Partidului Național Țărănesc – Iuliu Maniu, având ca semn electoral "Ochiul", cuprinzând pe Mușică Pan Ion, Popescu N. Dumitru, Preot Alexandrescu Alexandru, Jantea Nicolae, Nicolae Costea, Fulgeanu Gheorghe, popescu Ștefan, Preot Gheorghe Ion și Vlădescu Ion; lista nr. 7, a Partidului Social Democrat Independent – Titel Petrescu, cu semnul electoral „Fântâna cu cumpănă”, cuprinzând pe Ilie Dumitru, Ion Trandafir, Teodpor Mitulescu, Anastasia C. Clinciuc, Ovidiu Minca, Iliescu Ion, Dumitru Ioniță (Buzoianu0, Constantin I. Ștefan și Ilie Matragan; lista nr. 8, a Partidului Național Liberal – Brătianu, având ca semn electoral „un unghi drept”, cuprinzând pe Bentoiu Aurelian, Cicei Romulus, Nicolescu V. Atanase, Butu Ion, Constantinescu Petre, Roșca Mihai, Chiracu Victor, Nicolescu Stelian și Nițulescu Tudor.

Candidații din listele amintite s-au confruntat în campania electorală, iar în ziua de 19 noiembrie 1946, fiecare dorea să câștige sufragiul alegătorilor din cele 69 secții de votare ale fostului județ Ialomița. Ce spuneau prognosticele politice comandate de comuniști și aliații lor am amintit, ce au dorit alegătorii este astăzi cunoscut. Să vedem și ce au consemnat puținele documente de arhivă care s-au mai păstrat.
La 24 noiembrie 1946, Petre Negru – președintele secției de votare nr. 12 Rasa, trimitea către organizația județeană a Partidului Social Democrat, un raport privind modul în care s-au desfășurat alegerile în secția al cărei președinte fusese. După ce descrie modul cum a fost pregătită secția de votare, acesta consemnează: „La orele 8 fix a început votarea. Intră în grupuri de câte trei oameni la vot. Votarea a durat până la orele 20, când s-a făcut despuierea scrutinului. Suspendarea votării s-a făcut între orele 12-13. Despuierea scrutinului a durat până la orele 12 noaptea. Rezultatul voturilor: Înscriși – 1705, Votanți – 1662. Lista nr. 1 – 1403, Lista nr. 2 – 17, Lista nr. 3 -   7, Lista nr. 4 – 15, Lista nr. 5 – 32, Lista nr. 6 – 98, Lista nr. 7 – 30, Lista nr. 8 – 57. Total – 217. Procentul este de 87 % pentru B.P.D. și 13 % pentru opoziție.
 Situația reală: Maniu – 50%, Brătianu - 10%, Titel – 15%, B.P.D. – 25%. (subl. ns. N.Ț.).
Votarea a decurs în liniște”.[64]

Dacă președintele secției de votare nr. 12 rasa a consemnat intenționat sau din greșeală situația reală, este greu de precizat. Cert este că situația a rămas, a scăpat vizorului cerberilor Partidului Comunist care au cercetat dosarele până în anul 1989 și a ajuns la Arhivele Naționale confirmând ceea ce astăzi este cunoscut și anume că rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 1946 au fost grosolan falsificate. Când am afirmat că este greu de precizat dacă a făcut acest gest din greșeală sau intenționat am avut în vedere și faptul următor. Două zile mai târziu, același președinte trimite din nou raportul către organizația județeană, dar de această dată fără „Situația reală”.[65] Că lucrurile au stat așa cum le-a consemnat președintele Petre negru, ne confirmă și responsabilul politic al secției Gheorghe Mitran, membru P.S.D., care în raportul său către organizația județeană nota: „Din cele verificate de subsemnatul și informațiunile date de Dl. primar al comunei Rasa, sunt ferm convins că, majoritatea membrilor social democrați din organizația Rasa, deși înscriși în P.S.D., au votat în alegeri lista „Titel Petrescu”.
Indignat de acest fapt – nedemocratic – am căutat personal și am luat contact cu diverși tovarăși din B.P.D. și alți prieteni și ca fiu al comunei Rasa – unde sunt născut – mi s-a confirmat că voturile date „Titeliștilor” și P.N.Ț. – majoritatea – se datoresc unor tovarăși P.S.D. învățători care, numai sub masca că sunt social democrați pentru a fi feriți de diverse neplăceri și puși la adăpost ca P.S.D., ba chiar au obținut și favoruri, însă în schimb, tacit și fățiș – au făcut politică de la om la om – adversă – îndemnând pe tovarășii noștri P.S.D. să voteze lista „Titelistă și Țărănistă”.[66] După ce nominalizează unii dintre învățătorii bănuiți, responsabilul notează: „Rog ca acești tovarăși învăț., să fie strict supravegheați și în caz afirmativ să suporte consecințele.
Sunt de părere și propun ca organizația P.S.D. Rasa, să fie încredințată unui tov. P.S.D. țăran, încercat și verificat”.[67]
Gherasim Teodorescu – președintele secției de votare Sărățeni, informa organizația P.S.D. Ialomița că: „În ziua de 19.XI.1946, la orele 7, conform art. 47 din legea electorală, am constituit biroul din domnii Alexe M. Ilie și Gh. T. Nițu, aleși prin bună învoială. S-a procedat la verificarea urnelor și gheretelor, sigilând urna.
La ora 8 fix, s-a început votarea cu com. Balaciu, care a votat până la ora 8,35-8,40, la care oră comuna Sf. Gheorghe, parte din Balaciu și Sărățeni, populația în număr de 500-600 de persoane, instigată de către d-nii Dumitru Dudu – morar din Sf. Gheorghe, Ion Dudu, fiul său și Alex. Zaharia ș.a., care țipau în gura mare <<Jos Guvernul>>, <<Colhoz>>, <<Comuniștii>>, <<Vânduți Rușilor>> au rupt cordonul, dând și în gardă, atacând secția și distrugând urnele și bătând pe toți delegații asist., primarii și chiar președintele secției de votare. Pentru a restabili alegerea și ordinea, deși de la centru primisem ordin să suspendăm alegerile, totuși eu cu sângele curgând, am sigilat din nou urnele, numai în prezența delegaților opoziției și am început votarea la orele 9,30.
Toate aceste neplăceri s-au produs deoarece în aceste comune opoziția este foarte puternică, iar B.P.D. foarte slabi, inexistenți. De asemenea și P.S.D. foarte slab în aceste comune. În seara zilei de 18 spre 19 am făcut toate eforturile să adun acea faimoasă echipă de șoc, dar a fost imposibil, deoarece din tot Blocul abia am putut strânge seara să doarmă cu mine la secția de vot și să luăm măsurile de pază 7-8 persoane.
Trebuie să se facă în aceste comune reorganizarea P.S.D. și a alege persoane cu mai mult curaj și aport politic-moral. Atât preoții, cât și învățătorii din aceste comune sunt prea puțin pătrunși de spiritul democratic, trăind cu frica de necunoscut. Ce va fi mâine?[68]
Urmează ceea ce sigur, astăzi, șochează, pentru că deși aceste documente s-au aflat în arhiva fostului Partid Comunist, ele au ajuns până la noi, scăpând cenzurii cerberilor de la București sau securiștilor care solicitau dosarele la verificare, astfel încât toate fărădelegile comise de comuniști să se strângă la Comitetul Central sau în arhiva fostei securități. Ce notează, în continuare, șeful secției de votare Sărățeni:
                                       Situația reală                      Rezultatele date:
Înscriși în listele electorale             1844                                     1844
Au votat                                         1425                                     1725
Voturi nule                                         15                                         10
Lista nr. 1                                           50                                    1326
Lista nr. 2                                           12                                          5
Lista nr. 3                                           15                                          4
Lista nr. 4                                           15                                          3
Lista nr. 5                                           55                                         10
Lista nr. 6                                         895                                      180
Lista nr. 7                                           85                                          5
Lista nr. 8                                         282                                      182
                                                     ------------------------------------------
                                                         1485                                    1725



Aceste rezultate – notează Gherasim Teodorescu în raportul său – „au fost semnate de delegații opoziției și de către deleg. Stelian Nicolescu înv. P.S.D., care a mai activat puțin. Eu am avut două rânduri de procese-verbale luate de aici, de la Centru, i-am rugat frumos și mi-au semnat în alb 2 (rânduri) tablouri și două procese-verbale. Biroul electoral de aici, împreună cu subsemnatul le-am completa cu cât ne-a trebuit”(subl.ns.N.Ț.).[69]                    
De la secția de votare nr. 67 Gârbovi, Mircea Popovici – membru în Biroul politic al P.S.D., în calitate de președinte al secției de votare, informa că: “…activitatea opoziției a fost foarte vigilentă; nu am  avut delegați și asistenți din partea B.P.D. întrucât au fost bătuți și izgoniți de opoziție; opoziția m-a asediat 2 zile consecutiv și nu a permis să se efectueze operațiunile de votare decât pentru aceia care nu primiseră cărți de alegător; în această situație au votat 700 persoane; nu am avut nici un funcționar comunal sau învățător din B.P.D. care să dea concursul la alegeri; un singur învățător de la Frontul Plugarilor din com. Gârbovi, care mi-ar fi putut da concursul, a fost delegat președinte de secție de votare; operațiunile de votare la secția de votare Gârbovi au decurs în mod democratic și victoria B.P.D. a fost asigurată”,[70] dar - am spune noi – prin alte mijloace, în comuna Gârbovi opoziția fiind foarte puternică, nu numai vigilentă, cum a notat cu “salutări socialiste”, un membru de vază al P.S.D.
Din comuna Dragalina, G. Vasilescu și el membru în comitetul județean P.S.D. Ialomița, informa că a fost președinte al secției de votare la Făurei „...unde mi-am făcut datoria în mod demn și onorabil ca bun socialist. În ceea ce privește acțiunea politică de partid, subsemnatul, ca soldat disciplinat am executat în total hotărârile forurilor superioare ale partidului”.[71] De ce?, ne spune în continuare: „Am așteptat să mi se soluționeze cazul rechemării în funcția de inspector școlar regional, lucru ce nu s-a întâmplat până în prezent[72], adică până la 16 decembrie 1946, data informării.
În raportul din 27 noiembrie 1946, transmis Inspectorului șef școlar al județului Ialomița, responsabilul politic al secției de votare Ciulnița, preotul Dumitru M. Popescu, arată că din cele 5 comune ce au compus secția de votare, singură comuna Constantin Brâncoveanu prin cei 3 învățători a răspuns la imperativul vremurilor, aceștia prezentându-se la secția de votare în ziua de votare de 18 noiembrie 1946, orele 16 pentru că au înțeles „marea chemare pentru reconstrucția neamului, fiind la înălțimea cerințelor în calitate de delegați și asistenți” și desfășurând o propagandă plină de însuflețire și dând dovadă de muncă în folosul „Democrației” până în zorii zilei de 20 noiembrie 1946, când s-au terminat definitiv lucrările votării.[73]
La 26 noiembrie 1946, Gh. C. Gheorghiu, președintele secției de votare Broșteni, informa că: „Am depus enorme sacrificii pentru ca la urmă, secția Broșteni să obțină un procentaj de 91 %. Broștenii s-au prezentat foarte bine”.[74]
Ultimul document care confirmă falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946, este o depeșă[75] ce pleca din comuna Hagieni, la 4 februarie 1947, purtând semnătura șui Aurel Ionescu, președintele organizației Frontul Plugarilor. Cerându-și scuze pentru îndrăzneală, acesta se adresa unui inspector din Prefectura județului Ialomița, la Călărași, inspector care, în ciuda tuturor încercărilor, n-a putut ajunge niciodată. Iată ce scria Aurel Ionescu: „Eu sunt acela din anul 1944, decembrie 17, când dv. erați la București pentru a lua titlul de Prefect, făcând gardă la palat ziua și noaptea șase zile, dimpreună cu dl. Miu și Stoicescu de la Potcoava. Eu sunt acela care am avut curajul să înființez organizația Frontul Plugarilor din comuna Hagieni, întâmpinând multe obstacole de la dl. Axinte Toma finul d-lui Prefect C. Mitrănescu (membru al P.N.L. – Tătărescu-n.ns.N.Ț.), care își face mendrele cu toate celelalte fracțiuni politice, pretinzând că fracțiunea tătăresciană este superioară. Cu intervenții de la dl. Prefect și-a pus pe data de 1 ianuarie 1946 primarul lui, pe Alexandru St. Nicolae care, la un moment dat, tot dl. Axinte a intervenit, l-a dat jos, punând în locul lui pe Petre R. Dinu, deși d-lui a aderat la bloc deabia pe ziua de 3 septembrie 1946.
La alegerea din 19 noiembrie 1946, la secția de votare Hagieni unde d-sa a fost președintele secției de votare, iar finul său Neagu Rădulescu a fost responsabil de menținerea ordinii, de-abia din cauza d-lor am obținut 108 voturi bune din com. Hagieni și Mihai Vodă, iar comuna Chioara și Vlădeni satul vechi au votat contra. Deci restul de 943 voturi le-am băgat noi oamenii Blocului în urnă ca să fim superiori opoziției. (subl. ns. N.Ț.)
De când d-lui a luat iarăși comanda comunei, cetățenii din front se clatină, iar eu personal mă simt umilit.
Pentru viitor ca să pot ademeni cât mai mulți aderenți la front, am și eu o dorință, care vă rog, chiar insistent, să dați ordin de suspendare a actualului primar, în prezent ca și în viitor, ca atunci când se va face alegerea comunală care cred, și D-voastră știți mai bine decât mine, va fi prin luna martie 1947, să se facă în timpul cât girez eu.
În speranța că –mi veți satisface această cerere, vă zic: „Să trăiți și la mai mare” își încheia Aurel Ionescu depeșa sa, prin care solicita răsplata pentru că își adusese și el, alături de alți lachei – prezenți întotdeauna, indiferent de epoca și regimul aflat la putere -, ai regimului comunist, contribuția la falsificarea rezultatului alegerilor din 19 noiembrie 1946 și la năruirea speranțelor românilor.
În județul Ialomița, rezultatele „oficiale” (adică cele falsificate), la alegerile din 19 noiembrie 1946, au fost următoarele: înscriși în liste – 142.234 alegători; votanți – 123.279 alegători; voturi exprimate – 122.965; voturi nule – 1.014; Lista nr. 1 a B.P.D. – 100.441; Lista nr. 2 Independentă – 1457; Lista nr. 3 Independentă – 753; Lista nr. 4 Independentă – 955; Lista nr. 5 Dr. Lupu – 2.468; Lista nr. 6 P.N.Ț. – Maniu – 10.052; Lista nr. 7 P.S.D. - Titel Petrescu – 1260; Lista nr. 8 P.N.L. – Brătianu – 5559.[76]
Conform datelor din documentele P.C.R., toți candidații din listele B.P.D. au intrat în Parlament, iar P.N.Ț. – Maniu, care era pe locul doi,  întrunind cele mai multe voturi, îi mai trebuia 1108 voturi pentru a obține un loc în Parlament.[77] Listele independente erau o diversiune a B.P.D., toate socotelile responsabililor de secții de votare incluzând voturile acestor liste în totalul obținut de B.P.D.
Se aprecia că în cele 69 secții de votare (64 civile și 5 militare) alegerile decurseseră în liniște, dar au existat și „...încercări de rebeliune la secția Bordușani, ziua alegerilor a fost tulburată de acțiunile huliganice ale echipelor Maniste în frunte cu învățătorul Gheorghe Mușică, care după un plan dinainte stabilit, au făcut propagandă mincinoasă instigând la revoltă masele de votanți, iar în ziua alegerilor producându-se aceste dezordini rezultatul a fost un mort din garda militară. În urma intervenției autorităților, alegerile au continuat în liniște”.[78]
La secția Sărățeni incidentele „au fost provocate de reacționari din acea comună în frunte cu Butu Ioan, proprietar Brătienist care, ajutat de elemente plătite, au luat primăria cu asalt, au scos urnele afară dându-le foc. Și aici ordinea a fost restabilită”.[79] La Balaciu, un grup de locuitori au intrat cu forța în localul de vot, violând urna și rănind pe președintele secției de votare, același lucru întâmplându-se și la secția Sf. Gheorghe.[80] La secția Gârbovi au fost grav răniți patru electori veniți de la București.[81] Au mai fost incidente și la secțiile de votare Făcăeni, Frățilești, Maltezi, Căzănești și Platonești.[82]
Raportul politic pe luna noiembrie 1946, al Comitetului Județean Ialomița al P.C.R., analiza și resortul militar apreciind că: „Întreaga muncă militară a fost concentrată asupra alegerilor. În fiecare unitate mitinguri cu ofițerii, subofițerii și ostașii pentru a-i lămuri asupra poziției pe care s-o adopte față de alegeri.
Alegerile la aceste secții au decurs în liniște, rezultatul fiind de peste 90% cu excepția secției Strachina și Sudiți unde procentul a fost de 76% și respective 60%”.[83] În general, se aprecia că gărzile militare și jandarmii și-au făcut datoria cu mici excepții, fiind amintit cazul comandantului gărzii militare de la Gârbovi, plt. Maj. Manea din Regimentul 18 Artilerie care a votat cu […] cumpăna.[84] De unde știau oare cu cine a votat subofițerul, dacă votul era secret? N-ar putea fi și aceasta o dovadă a fraudării alegerilor?
Faptul că rezultatul alegerilor a fost altul decât cel oficial, rezultă și din analiza făcută de Partidul Comunist. Încercând să justifice eșecul în alegeri, deși rezultatele “oficiale” i-au asigurat o victorie zdrobitoare, P.C.R., în numele tuturor forțelor componente ale B.P.D., considera că pentru ziua alegerilor reacțiunea a fost foarte bine organizată, dar planul nu le-a reușit în toate comunele. Se menționa că forțele reacțiunii “Aveau cuvânt de ordine ca în cazul că vor fi atacați de gărzile militare să treacă în față femei și copii, să ocupe clopotnițele bisericilor și să tragă clopotele, în caz că vor fi atacați. Au vărsat mari sume de bani. Avem informații că în comuna Frățilești, Romulus Cicei, candidat Brătienist, a împărțit în seara zilei de 19 noiembrie 1946, milioane de lei pentru băutură, iar în comuna Gârbovi aveau instalat un telefon de campanie cu care interceptau convorbirile telefonice”.[85]  Avea de ce să dea de băut, avocatul Romulus Cicei. Opoziția câștigase alegerile. Ce nu știa avocet când dădea de băut era că rezultatele “oficiale” ale alegerilor vor fi altele decât cele reale.
Alte cauze ale insuccesului în alegeri, insucces care nu este recunoscut direct, dar care se subînțelege din felul în care nu era analizată situația chiar dacă se vorbea de o victorie zdrobitoare a B.P.D., constă în faptul că, deși în campania electorală au fost organizate mitinguri, întruniri, consfătuiri, conferințe, grupările Manisto-Brătieniste au ales una dintre cele mai bune metode, dusă cu deosebire în ultimele zile dinaintea alegerilor, „munca de la om la om, prin șoapte și zvonuri, speculând greșelile făcute cu ocazia armistițiului, reforma agrară, distribuirea grâului de sămânță, speculând la maximum greutățile economice.
Cu câteva zile înaintea alegerilor au lansat zvonuri că alegerile s-au amânat sau că opoziția nu se va prezenta la vot, diversiune creată pentru a adormi vigilența oamenilor noștri.
N-am cunoscut starea de spirit din unele comune, unde datorită neînțelegerii unor primari n-am distribuit certificatele de alegător, iar cei rămași fără cărți, mulți din ei oamenii Blocului, au fost ușor antrenați împotriva noastră.
Am subapreciat forțele reacțiunii în câteva centre unde au avut loc incidente și nu am luat măsurile necesare la timp. Mulți din membrii P.S.D. – ului și P.N.L. – ului – Tătărescu au trecut de partea reacțiunii în ziua alegerilor”.[86]
De asemenea, o altă cauză era aceea că n-a luat măsuri împotriva unor organe comunale de reformă agrară și a unor primari care au făcut mari greșeli cu reforma agrară. Se exemplifica cu cazul primarului din Gârbovi, acuzat că s-a găsit la el, în urma cercetărilor făcute: 3000 kg grâu de sămânță nedistribuit, 3000 kg de grâu, 80 saci cu porumb provenit din uiumul de la mori pe care trebuia să-l distribuie cetățenilor nevoiași din sat. Deși era considerat un om sărac, semănase în toamna anului 1946, 20 ha cu grâu și își împroprietărise toți copiii cu pământ, cu toate că o parte din ei aveau mult sub 21 de ani.
Era acuzat că din 1600 de înscriși în listele electorale, nu distribuise decât 200 certificate de alegător și acelea prin cârciumi, contra băutură, aceste lucruri fiind speculate de reacțiune, care a găsit că „ziua alegerilor a fost cel mai bun prilej pentru a izbucni și a se deda la dezordine”.[87]
 Că cele lansate de opoziție nu erau zvonuri, ci realități care se vor confirma în scurtă vreme, știau și alegătorii care au votat în covârșitoarea lor majoritate cu partidele istorice.
Că P.C.R. și aliații săi n-au luat măsurile necesare, poate că este adevărat, deși sunt multe dovezi care infirmă acest lucru. Cert este că au avut grijă să ia la timp, cea mai importantă dintre măsuri: falsificarea rezultatelor reale ale alegerilor și aruncarea României pentru aproape 45 de ani în brațele unui regim ale cărui consecințe sunt astăzi binecunoscute.



*Materialul, care a suferit unele actualizări și completări, a fost publicat în volumul Arhivele Prahovei, VII, Editura Scrisul Prahovean – Cerașu, 2002, p. 150-163.
[1] Dinu C. Giurescu, Cea mai mare fraudă politică: “Alegerile” din 1946, în Arhiva, supliment de istorie, anul V, nr. 11(59), vineri 29 noiembrie 1996, p. 2-5.
[2] Arhivele Naționale Călărași (în continuare se va cita A.N. Călărași), fond P.C.R. – Comitetul Județean Ialomița, dos. 9/1946, f. 39
[3] Ibidem.
[4] Ibidem
[5] Ibidem
[6] Ibidem
[7] Ibidem
[8] Ibidem
[9] Ibidem, f. 59 verso
[10] Ibidem, f.80 verso
[11] Ibidem, f. 59 verso
[12] Ibidem, f. 59 verso-60
[13] Ibidem, f. 60
[14] Ibidem
[15] Ibidem
[16] Ibidem, f. 62
[17] Ibidem
[18] Ibidem, f. 13, 59 verso
[19] Ibidem, f. 13,62
[20] Ibidem, f. 46
[21] Ibidem, dos. 13/1946, f. 89-90
[22] Ibidem, dosar 9/1946, f. 46
0p    Âî=ă-yut54=[23] Arhivele Naționale Ialomița (în continuare se va cita A.N. Ialomița), fond Legiunea de Jandarmi Ialomița, dos. 125/1945-1946, f. 39
[24] Ibidem
[25] Ibidem, f. 60
[26] Ibidem, f. 118
[27] Arhivele Naționale Constanța (în continuare se va cita A.N. Constanța), fond Inspectoratul de jandarmi Constanța, dos. 26/19467-1947, f. 3
[28] A.N. Ialomița, fond Legiunea de Jandarmi Ialomița, dos. 118/1945, f. 71
[29] A.N. Constanța, fond Inspectoratul de Jandarmi Constanța, dos. 26/1946-1947, f. 3
[30] Ibidem, dos. 21/1946, f. 37,40
[31] Ibidem
[32] Ibidem
[33] Ibidem, f. 89
[34] Ibidem, f. 98
[35] Ibidem, f. 226
[36] Ibidem, f. 239
[37] Ibidem, f. 262
[38] Ibidem, f. 544
[39] Ibidem, f. 601
[40] Ibidem, dos. 25/1946, f. 465
[41] Ibidem, dos. 27/1946, f. 661
[42] Ibidem, dos. 25/1946, f. 465
[43] Ibidem
[44] A.N. Călărași, fond P.C.R. – Comitetul Județean Ialomița, dos. 12/1946, f. 123
[45] Ibidem
[46] Ibidem, dos. 13/1946, f. 117
[47] Ibidem, dos. 12/1946, f. 243-244
[48] A.N. Constanța, fond Inspectoratul de Jandarmi Constanța, dos. 27/„1946, f. 676
[49] A.N. Călărași, fond P.C.R. – Comitetul Județean Ialomița, dos. 12/1946, f. 178
[50] Ibidem
[51] Ibidem, f. 180-185
[52] Ibidem, f. 181
[53] Ibidem
[54] Ibidem
[55] Ibidem
[56] Ibidem, f. 182-184
[57] Ibidem, f. 251
[58] Ibidem
[59] Ibidem, dos. 1/1945/1946, f. 207-208
[60] Ibidem
[61] A.N. Constanța, fond Inspectoratul General Administrativ Constanța, dos. 19/1946, f. 5
[62] A.N. Constanța, fond Inspectoratul de Jandarmi Constanța, dos. 21/1946, f. 574-576
[63] A.N. Constanța, fond Inspectoratul General Administrativ Constanța, dos. 19/1946, f. 5
[64] A.N. Călărași, fond Partidul Social Democrat – organizația județului Ialomița, dos. 15/1946, f. 17
[65] Ibidem, f. 25
[66] Ibidem, f. 22
[67] Ibidem, f. 23
[68] Ibidem, f. 18
[69] Ibidem
[70] Ibidem, f. 10
[71] Ibidem, f. 24
[72] Ibidem
[73] Ibidem, f. 16
[74] Ibidem, f. 13
[75] A.N. Ialomița, fond Prefectura județului Ialomița, dos. 41/1946, f. 7-7verso
[76] A.N. Călărași, fond P.C.R. – Comitetul județean Ialomița, dos. 1/1945-1946, f. 207-217
[77] Ibidem
[78] Ibidem, dos. 13/1946, f. 137
[79] Ibidem; A.N. Constanța, fond Inspectoratul de jandarmi Constabnța, dos. 21/1946, f. 467
[80] Ibidem
[81] A.N. Călărași, fond P.C.R. – Comitetul Județean Ialomița, dos. 1/1945-1946, f. 207-217, dos. 13/1946, f. 137
[82] Ibidem
[83] A.N. Călărași, fond P.C.R. – Comitetul județean Ialomița, dos. 1/1945-1946, f. 315-316
[84] Ibidem
[85] Ibidem, f. 207-217
[86] Ibidem
[87] Ibidem

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...