luni, 14 ianuarie 2019


O  VÂNĂTOARE REGALĂ ÎN PĂDURILE
BAZARGHIDEANU ȘI PUTINEIU

Una din primele îndeletniciri ale omului primitiv, care-i asigura existența, vânătoarea a devenit cu timpul una din plăcerile oamenilor cu stare materială bună, de cele mai multe ori o metodă de a ieși din normalitate și de a da impresia că cel aflat în frunte este cel mai bun vânător și nu dorim să exemplificăm. De această pasiune nu era strain nici regele Carol al II-lea.
Am fost vreme de cinci ani profesor școala din comuna Ștefan cel Mare, în perioada 1982 – 1987 și am auzit atunci de multe ori despre cele două păduri; Bazarghideanu și Putineiu, din care oamenii se aprovizionau cu lemne pentru iarnă, dar nu m-am gândit niciodată atunci, că acele păduri din Bărăgan ar putea servi și pentru vânătoare și că va veni vremea când voi aprofunda acest aspect legat de pădurile în cauză.
Într-una din duminicile de la începutul lunii noiembrie 1934, factorii de decizie din județul Ialomița de atunci, județ care avea capitala la Călărași, au pregătit regelui Carol al II-lea o surpriză, constând într-o vânătoare. Iată cum descrie ziarul “Biruința” din 11 noiembrie 1934, sub titlul “O vânătoare regală în Ialomița”: “Duminica trecută, a avut loc în județul nostru o vânătoare regală în pădurea Bazarghideanu și Putineiu, organizată de d. colonel Polizu, comandantul Depozitului de remontă Jegălia și d. Nicu Pop Băleni, prefectul județului.
La această vânătoare, au participat: M. S. Regele Carol I, Marele Voevod Mihai, I. Inculeț – ministru de Interne, General Ilasievici, General Inspector de armată Nic. Samsonovici, General Partene, General Barbu Pârăianu – Insp. G-l al Jandarmeriei, Dr. E. Bianu – subdir. G-l al Siguranței Statului, Nic. Popescu Băleni – prefectul județului, Dr. L. Stupiewschi – senator, Săulescu – dir. G-l al Vânătoarei, col. Polizu – comand. Depozitului de remontă Jegălia, col. Dombrowski, Dr. Anastasiu, col Rășcanu, N. Teianu, col. Drăghici ș.a.
Sosirea D-lui Ministru Inculeț
Încă de sâmbătă seara, a sosit în gara Seceleanu d. Inculeț, ministru de Interne și cu reprezentanți ai Siguranței Generale a Jandarmeriei pentru a lua personal toate măsurile pentru paza Suveranului și reușita vânătoarei.
D. Ministru Inculeț a fost întâmpinat în gară de d. Nic. Pop. Băleni, prefectul județului Ialomița, maior Richard Georgescu – comandantul Legiunii de jandarmi și D. Badac – chestorul poliției Călărași.
Seara, d. prefect Băleni a luat masa cu d. Inculeț și a fost găzduit în vagonul ministerial.
Sosirea M. Sale Regelui
A doua zi dimineață, cu un tren regal a sosit la Seceleanu M.S. Regele Carol, Marele Voevod Mihai, suita și invitații pentru vânătoare.
La ora 9, M.S. Regele a descins din vagon fiind întâmpinat de primarul comunei I.G. Duca (Perișoru), Crachină, care i-a urat bun sosit pe teritoriul comunei sale.


M. Sa a întins mâna primarului și s-a interesat de soarta satului pe care-l administrează.
După aceea d. Inculeț – ministru de Interne a prezentat M. S. Regelui pe d. Nicu Pop. Băleni – prefectul județului, care a prezentat raportul. M. Sa s-a întreținut cu d. prefect interesându-se de nevoile județului, cărora le-a arătat un vădit interes.

Terminându-se protocolul oficial, M. S. Regele, Voevodul Mihai și vânătorii echipați și înarmați s-au îndreptat spre pădurile Bazarghideanu și Putineiu unde la semnalul Regelui, vânătorii s-au așezat în linie și au pornit la atac. S-au vânat 31 de vulpi și câțiva iepuri.
Marele Voevod Mihai a împușcat 2 vulpi, fiind îmbrățișat de M.S. Regele și felicitat de generalii prezenți.


La plecare M.S. Regele a mulțumit d-lui col. Polizu pentru reușita vânătoarei și d-lui prefect Băleni pentru primirea făcută.
Pe tot timpul vânătoarei, paza M. S. Regelui a fost făcută de echipe de polițiști și jandarmi, puse direct sub conducerea d-lor col Todoruț – Inspectorul Jandarmeriei Constanța, maior Richard Georgescu și polițai Badac din Călărași.
Impresii Generale
Cu prilejul acestei vânători, cei prezenți acolo, în special d. prefect Băleni, s-au convins că M. S. Regele Carol este un perfect cunoscător al tuturor problemelor de interes general, cărora le poartă o deosebită grije de adevărat părinte al nației.
Nevoile Ialomiței noastre îi erau deja cunoscute M. Sale și a promis tot înaltul său sprijin pentru rezolvarea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...