vineri, 21 septembrie 2018


1935. SE CONSTRUIEŞTE ŞCOALA PRIMARĂ NR. 4 MIXTĂ (ASTĂZI ŞCOALA GIMNAZIALĂ “NICOLAE TITULESCU”)

În planul oraşului Călăraşi cu noile cartiere pentru împroprietărirea demobilizaţilor, întocmit în anul 1925, în Cartierul A pe strada Regina Maria (astăzi, Stadionului), în spatele complexului din Piaţa Cuza Vodă de astăzi (Piaţa Regina Maria atunci), au fost marcate două careuri, delimitate de străzile Unirii şi Regele Mihai (astăzi, Cireşilor), fiecare cu câte trei locuri, cele din faţă fiind destinate pentru biserică (aici a fost amplasată după 1990, biserica Sf. Dasie) şi şcoală, care să deservească copiii din cartierul nou înfiinţat.

La 13 septembrie 1934, primarul oraşului Călăraşi, avocatul Aurel Teodorescu, se adresa directoarei şcolii primare nr. 2 de fete (Şcoala generală nr. 4 de mai târziu) aducându-i la cunoştinţă că: „Ministerul Instrucţiunii Publice, prin deciziunea nr. 58.545/934, a înfiinţat pe data de 1 septembrie 1934, în acest oraş, o şcoală primară mixtă cu nr. 4, care va deservi populaţia şcolară din cartierele spoitori, al gării şi Cartierul A.
Această şcoală până în prezent nu are nici local şi nici mobilierul necesar funcţionării.
Pentru ca şcoala să poată funcţiona efectiv până la achiziţionarea de către comună a unui local în acest scop, vă rugăm a aproba ca în mod provizoriu, această şcoală să funcţioneze în localul şcolii primare nr. 2 de fete, de sub direcţiunea Dv., după amiază când sălile de clasă sunt libere.”
Două săptămâni mai târziu, la 27 septembrie 1934, Consiliul comunal lua în discuţie adresa Revizoratului şcolar al judeţului Ialomiţa, referitoare la închirierea unui local necesar şcolii primare mixte nr. 4, al cărei director era A.F. Păpureanu.
După citirea adresei, primarul care conform legii, era şi preşedinte al Consiliului local, explică consilierilor că „toate şcolile primare de băieţi şi de fete sunt construite în centrul oraşului, încât acum cu întinderea oraşului, elevii din cartierele mărginaşe, în timp de iarnă nu poate frecventa şcolile.
În program avem construcţia unui local de şcoală şi chiar două la periferie care să deservească populaţia şcolară a cartierelor. Până atunci, înfiinţându-se o şcoală primară mixtă, care prin bunăvoinţa D-nei Popescu, funcţionează deocamdată în localul şcolii primare de fete nr. 2, urmează să închiriem un local de şcoală. Întrucât în buget nu avem prevăzută nici o sumă, propun să se avizeze la deschiderea unui credit  extraordinar pentru plata chiriei şi cheltuielilor de întreţinere”.
Consilierul Atanase Georgescu Ciurea, era de părere ca „până la terminarea localului de şcoală, să se facă economie de chirie, continuând să funcţioneze în localul actual, căci distanţa nu este aşa de mare”, iar consilierul G.G. Demetrescu, considera că trebuie „să se prevadă numai cheltuielile de întreţinere şi funcţionare şi să rămână pe loc în localul şcolii de fete nr. 2.”
Consilierul N. Stănescu propune „să se aloce un credit de 24.000 lei pentru funcţionarea şcolii până la 1 aprilie 1935, întrucât cu această sumă ar putea face faţă cheltuielilor de funcţionare.”
Consiliul având în vedere că „întreţinerea localurilor şcolare primare, încălzit, iluminat, materiale, sunt cheltuieli obligatorii pentru orice comună şi că după punerea în execuţie a bugetului pentru deservirea populaţiei şcolare de la periferie din cartierele: Spoitori, al Gării şi Cartierul A, s-a înfiinţat o şcoală primară mixtă pentru a cărei întreţinere nu sunt prevederi bugetare, aprobă deschiderea unui credit extraordinar în sumă de 24.000 lei, sumă ce va servi la întreţinerea şi funcţionarea şcolii primare nr. 4 mixtă, înfiinţată anul acesta.
Suma se va lua de la art. 68 „Fond pentru deschideri de credite extraordinare” şi se va înscrie în buget sub un nou capitol şi un nou articol de ordine”.
Întrucât şcoala se înfiinţase dar nu avea local propriu, la 1 aprilie 1935, primarul invita consilierii locali şi alte personalităţi ale oraşului, la ora 11,30 a.m. să ia parte la solemnitatea punerii pietrei fundamentale a localului de şcoală primară din Cartierul A.
Şase zile mai târziu, ing. V. Roşca – şeful Serviciului tehnic comunal înainta primarului trei chitanţe pentru transportarea materialelor necesare construcţiei şcolii mixte nr. 4 din cartierul A. a oraşului Călăraşi şi anume:
- pentru suma de 3.500 lei, costul transportului a 65 m.c. de nisip, socotit cu 50 lei m.c. şi a 5.000 kg ciment socotit cu 50 lei/1.000 kg.
- pentru suma de 2.925 lei, costul transportului a 58,50 m.c. pietriş, socotit cu 50 lei m.c.
- pentru suma de 2.824 lei, costul transportului a 40.342 cărămizi, socotit cu 70 lei/1.000 de cărămizi
şi-l ruga să dispună ordonanţarea sumei totale de 6.425 lei pe numele lui A. Ştefănescu, iar suma de 2.824 lei pe numele lui Dumitru Stan, are au efectuat transporturile respective.
La 27 iunie 1935 Serviciul tehnic comunal se adresa primarului aducându-i la cunoştinţă că: „Şcoala primară mixtă nr. 4 din cartierul A. fiind gata construită, urmează să se ridice o împrejmuire în jurul terenului ocupat de această şcoală.
Am întocmit pentru acest scop un deviz estimativ, în care sunt trecute separat materialele necesare, manopera şi costul lor, pentru împrejmuirea nevopsită şi apoi materialele şi manopera pentru vopsirea cu ulei a acestei împrejmuiri.
La lemnărie se va întrebuinţa o parte considerabilă din materialele recâştigate de la demontarea împrejmuirii vechi de la grădina publică şi anume din totalul şipcilor necesare, şipcile vechi recâştigate vor forma o treime, iar din totalul stâlpilor, cei din stejar şi salcâm reîntrebuinţabili o jumătate.
Întrucât lucrarea este foarte urgentă, clădirea neputând sta, după terminarea şi desfiinţarea şantierului neîmprejmuită în mijlocul unei pieţe circulabile, expunându-se mereu pericolului să fie atinsă şi deteriorată pe la colţuri de vehicule, întrebuinţată de derbedei ca loc dosnic pentru murdării, etc., sunt de părere ca această lucrare să fie executată în regie, materialele putându-se procura pe baza ofertelor celor mai avantajoase, iar meşterii dulgheri angaja cu plata zilei”.
Totodată trimitea şi devizul în valoare de 20.474 lei, cu rugămintea de a-l aproba, „hotărând dacă împrejmuirea urmează să fie şi vopsită cu vopsea de ulei.”
După ce la 10 iulie 1935, o comisie condusă de primarul Aurel Teodorescu ca preşedinte analiza ofertele depuse de I. Andreescu şi S. Natansohu pentru furnizarea materialului necesar împrejmuirii cu 7.955 lei primul şi 8.355 lei al doilea şi adjudeca provizoriu oferta lui I. Andreescu, în şedinţa din 21 iulie 1935, Delegaţia Consiliului comunal aproba a se executa în regie lucrările de împrejmuire a localului şcolii primare mixte nr. 4 în limita sumei de 20.474 lei, prevăzută în deviz.
La 23 septembrie 1935, ing. V. Roşca se adresa din nou primarului: „Şcoala primară nr. 4 mixtă din cartierul A. necesită mobilier pentru cancelarie, bănci pentru şcolari, cuiere pentru hainele elevilor, sobe (de fier sau teracotă), instalaţie pentru iluminat electric, un puţ pentru apă potabilă şi construirea unei magazii pentru lemne de foc şi a unei latrine.
Suma necesară pentru aceste investiţii se evaluează la circa 20.000 lei.”
Pe respectivul raport, contabilul primăriei Dinu Cristea a făcut următorul referat: „În buget la art. 72, s-a prevăzut suma de 60.000 lei pentru transportul materialului şi împrejmuirea localului şcolii nr. 4 mixtă. Pentru plata materialului de înzestrare al acestei şcoli, se poate face  de la acelaşi articol rămânând fond disponibil pentru acoperirea cheltuielii. Urmează a se supune Onor Consiliu comunal pentru modificarea art. 72 în sensul următor: Pentru transp. materialelor, împrejmuirea localului şi mobilier de înzestrarea şcolii primare nr. 4 mixtă.”
Acest lucru era adus la cunoştinţa consilierilor comunali, în şedinţa din 26 septembrie 1935, primarul mai arătând că: „Şcoala s-a clădit, s-a împrejmuit, a luat fiinţă şi funcţionează. Are însă nevoie de sobe, mobilier, un puţ, care cad în sarcina comunei şi se pot face din suma de 60.000 lei alocată în buget”, cerând consilierilor comunali să modifice doar redactarea articolului, ceea ce aceştia aprobă în unanimitate.
Chiar dacă cele mai sus menţionate nu erau gata, la 28 septembrie 1935, primarul se adresa consilierilor locali Adrian Pop. Băleni, Ion P. Dragomirescu, V. Niţescu, Leonida Petrescu, N. Filipescu, I.R. Moţoiu, Th. I. Penciu, N. Drăgănescu, N. Macoveanu, C.A. Mărculescu, V. Toneanu, Naftali Levy, St. Teodorescu, St. Moroianu, C. Anghelescu, D. Stănescu, I.V. Andreescu şi C. Ionescu Isac: „În vederea inaugurării localului şcolii primare nr. 4 mixtă, ce s-a clădit anul acesta în Cartierul A., solemnitate ce va avea loc mâine 29 septembrie a.c., urmând a sosi în localitate D-l Deputat MARIUS ROŞCA, Şeful Organizaţiei liberale de Ialomiţa, cu onoare vă invit să binevoiţi a lua parte la masa comună ce va avea loc astă seară 28 septembrie a.c. orele 8 ½ în localul Anton Troacă (fost Doiciu Poreceanu).”

La 20 octombrie 1935 era întocmit devizul estimativ pentru confecţionarea mobilierului: 16 bănci din scânduri de brad; o masă de lucru cu patru sertare pentru cancelarie; un dulap de cărţi cu patru poliţe şi un sertar în cancelarie; patru cuiere pentru elevi şi un grătar pentru şters picioarele de noroi, în valoare de 4.375,25 lei.
Din comerţ urma să se procure direct următoarele materiale: scaune pentru cancelarie şi catedre în clase – 4 bucăţi; lavoir de metal vopsit cu vopsea de ulei – 1 buc; lighean din tablă emailată – 1 buc; cană mare din tablă emailată – 1 buc; oglindă în ramă de lemn – 1 buc.
Tot atunci era întocmit şi devizul pentru procurarea şi montarea de sobe de fier sistem „Godin” nr. 5 B pentru clase 2 bucăţi şi una pentru cancelarie, în valoare totală de 9.210 lei şi devizul lucrărilor de montare de către electricienii comunali a instalaţiei electrice cu 6 becuri până la 200 W şi 3 becuri până la 60 W.
Trimiţând devizele pentru lucrările mai sus enumerate, la 31 octombrie 1935, Serviciul tehnic comunal  cerea primarului să le examineze şi aprobe, deoarece „timpul fiind înaintat, lucrările au devenit foarte urgente. Ele vor putea fi executate avantajos în regie, materialele procurându-se din comerţ pe baza ofertelor celor mai avantajoase”, lucrările urmând să se execute sub conducerea şi supravegherea serviciului tehnic.
La 22 noiembrie 1935, Delegaţia Consiliului comunal lua în discuţie procesul verbal al Comisiei de licitaţii cu rezultatul tratării prin bună învoială din 14 noiembrie, pentru procurarea a 4 sobe „Godin” necesare pentru şcoala primară nr. 4 mixtă din cartierul A. şi una pentru şcoala din suburbia Măgureni.
Delegaţia confirma rezultatul tratării prin bună învoială şi adjudeca definitiv asupra firmei „Ion Vlădoianu” din localitate furnizarea a 3 sobe Godin nr. 5  şi una sobă Godin nr. 3 cu preţul global de 10.500 lei., burlanele urmând a fi furnizate de aceiaşi firmă cu preţul de 1.435 lei.
La 1 noiembrie 1935, Serviciul tehnic comunal anunţă pe primar că lucrările de împrejmuire a şcolii primare nr. 4 mixtă au fost executate în regie sunt terminate şi cere să formeze comisia de recepţie. Formată din August Anagnoste – şeful Serviciului judeţean de drumuri Ialomiţa, Adrian Popescu Băleni, I.P. Dragomirescu şi Leonida Petrescu – ajutori ai primarului, comisia stabilea efectuarea recepţiei pentru ziua de 16 decembrie 1935.
Între timp erau terminate şi lucrările de înzestrare. Aceiaşi comisie se întrunea la 23 decembrie 1935 pentru efectuarea recepţiei, dar din cauza timpului nefavorabil amână recepţionarea lucrărilor, urmând să fixeze o nouă dată, când timpul se va îmbunătăţi şi va permite ţinerea recepţiei.
Recepţia lucrărilor de înzestrare a şcolii primare nr. 4 mixtă din cartierul A (construirea unei magazii pentru adăpostirea a 25.000 kg lemne de foc, a unei latrine cu 5 compartimente din care unul pentru învăţători încuiat cu lacăt şi a unui puţ de apă, precum şi montarea instalaţiei electrice), aprobate de delegaţia Consiliului comunal cu încheierea nr. 67 din 22 noiembrie 1935, era făcută de comisia formată din cei patru membrii menţionaţi, asistaţi de ing. V. Roşca – şeful Serviciului tehnic comunal, în ziua de 10 martie 1936.
Din procesul verbal de recepţie reţinem că: „În conformitate cu normele generale de recepţionare a lucrărilor şi furniturilor autorităţilor publice, am examinat aceste lucrări din punct de vedere calitativ şi cantitativ şi am constatat că:
- Lucrările sunt executate în bune condiţiuni conform indicaţiilor devizului estimativ.
- Materialele procurate şi manopera sunt specificate în măsurătoarea definitivă, în schiţa cu dimensiuni şi în foile de evaluaţie nr. 1 şi 2, a căror valoare se ridică lei 9.409.”
Din situaţia definitivă aflăm că lucrările de înzestrare au fost  executate de dulgherul Ioan Dumitrescu din Călăraşi, iar materialele au fost procurate de la depozitul de cherestea Mirică Vişinescu, magazinul de fierărie Traian Roseţeanu, magazinul P. Teodorescu, magazinul C. Atanasiu toate din Călăraşi şi din stocul de materiale rămase de la bâlciul anual din 1935.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  CIMITIRUL PRIZONIERILOR DE RĂZBOI SOVIETICI DIN COMUNA BUDEȘTI   În materialul nostru despre Lagărul de prizonieri nr. 7 Budești am amin...